Startsida / Inlägg

Max Verstappens nya bil till F1 2024

av Anna Andersson

Här är bilen som ska ge Max Verstappen VM-titel fyra i Formel 1. Red Bull är sista bil att presentera sin utmanare till VM i F1 2024.

RB20 - Red Bull VM i F1 2024
RB20 – Red Bulls bil till VM i F1 2024 (Red Bull)

Stallet som har dominerat Formel 1 sedan 2022 är fyllt av självförtroende inför säsongen och även om de första bilderna inte visar några större nyheter så lär det finnas flera nyheter på bilen.

Nyheter som säkerligen inte kommer att visas innan bilen kör ut på banan i Bahrain nästa vecka. Kanske ytterligare nyheter som kommer till premiären följande vecka. Experter som har sett bilen på fler bilder än dessa påtalar att stallet verkar ha tagit inspiration från – Mercedes.

– Detta är ett betydelsefullt år i teamets historia. Red Bull har förändrat landskapet i Formel 1 de senaste 20 åren genom att vi har varit fast beslutna om att göra saker annorlunda, spela hårt och tävla ännu hårdare. Genom att vara helt fokuserade, säger Christian Horner.

– Det senaste kapitlet i historien om Red Bull börjar i dag, det kommer att bli en spännande säsong fylld av hårda fajter.

Vinner Max Verstappen med RB20?

Bilen som dominerade i fjol och vann 21 av 22 lopp är den stora favoriten inför årets säsong. Red Bull var så dominanta att de kunde börja utvecklingen av årets bil i god tid – och Max Verstappen är tydlig med målet.

VM-titel nummer fyra.

– Jag ser fram emot att komma till Bahrain, börja testa och verkligen se vad den här bilen kan göra, säger han i en kommentar.

Red Bull RB20 till VM i F1 2024
Här är Red Bull RB20, den körs av Verstappen och Sergio Perez.  (Red Bull)

”Red Bull vill bli av med Horner”

Mästarna Red Bull har de senaste veckorna skakats av rubriker kring Christian Horners agerande. Stallchefen utreds för att ha uppträtt opassande mot en medarbetare under ett event i Österrike. Han svarade själv på frågor i fredags, men stallet har inte meddelat något beslut i frågan.

– Det distraherar teamet, säger Horner i samband med presentationen av RB 20.

Han påpekar att teamet står starkt tillsammans, men i samband med presentationen kändes det som om det låg lika mycket fokus på utredningen kring stallchef Christian Horner som på den bil som presenterades. Under veckan har även den tidigare F1-gurun Bernie Ecclestone meddelat att han stöttar Horner.

– Mitt råd till Christian är:  gör ingenting och vänta. Se vad som händer, förklarar Bernie Ecclestone för AFP.

– Jag har tät kontakt med honom och problemet är ju att så fort du når framgång så får du också fiender. Så är det i detta fallet.

Enligt Ecclestone handlar det om en maktkamp mellan Helmut Marko och Christian Horner som uppstod efter det att Dietrich Mateschitz avled 2022.

– Jag har känslan av att det uppstod ett vakum när Dietrich avled. Då fick människor andra positionen. De såg sin chans och kunde hitta på en massa historier för att skada Christian, säger Ecclestone.

– Ett sätt att bli av med honom och ta en position själv. De vill bli av med honom.

Red Bull har inte gjort några ytterligare uttalanden.

•••

Småtjurarna har haft sin shakedown:

Mot F1-tester 2024

Nu är sista bil presenterad, vi skickar vår F1-bibel för 2024 till tryckeriet för att ni som har beställt magasinet ska hinna få det innan säsongsstarten och ni som köper magasinet i butik ska hinna göra det innan det är dags för den första träningen.

Och ett lördagsrace.

Du kan fortfarande beställa F1-bibeln här. 

Vad tänker du när du nu har sett alla bilar? Min första tanke var att det är väldigt svart, viktbesparande med många kolfiberbilar. Det är också intressant att Mercedes återgår till att ha mer silver på bilen, det måste betyda att de har sparat vikt på andra håll. Jag är också spänd på Mercedes nya framvinge, men också på hur den lösning som Mercedes och kundteamet Aston Martin har till den bakre hjulupphängningen.

Det är bara en vecka tills testerna startar. De körs mellan den 21 och 23 februari och du kan följa dem med svensk kommentering  på Viaplay.

Här kan du se bilder på samtliga bilar

Haas

Stake F1

Williams

Alpine

Visa Cash App RB

Aston Martin

Ferrari

McLaren

Mercedes

Cirkus Formel 1

Ni föreslog en bokrelease på NK, ert förslag hörsammades. Tisdagen den 5 mars är det dags för bokrelease på NK Bokhandel och givetvis är ni välkomna. Följ länken, där finns alla detaljer och möjlighet att anmäla sig.

Ses vi?

I veckans F1-podd, Plattan i Mattan, snackar vi IndyCar med Mattias Jönsson, chefsmekaniker hos Team Penske. Han berättar initierat om mästerskapet om sin väg dit och vad han tror om Marcus Ericssons teambyte till Andretti!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB