Startsida / Inlägg

BUAKAW LÄGGER AV! En dyster dag för sporten.

av Patrik Syk

Så blev det till slut för mycket att hantera. Buakaw Banchamek (tidigare under namnet/gymmet Por. Pramuk) lägger handskarna på hyllan efter månader av gräl med Por. Pramuk-gymmet som lett till rättprocesser och blivit en nationell angelägenhet i Thailand. Det är en dyster dag för kampsporten då kontrakt och jurister tvingat ett av de största namnen i världen att sluta, bara 30 år gammal.

Gymmet vägrade släppa sitt kräv på att 35% av alla intäkter som Buakaw drar in UTANFÖR thaiboxningen ska tillfalla gymmet, detta i tillägg till de 40% de dessutom vill ha för alla fightingrelaterade inkomster. Det är bedrövligt att the Lumpanee assassin som dragit in miljoner på sin konst inte har tillräckligt för att dra sig tillbaks efter karriären tagit slut. Gymmet har sedan han som 17-åring skrev på, tagit ut enorma summor från Buakaws intäkter, man kan med rätt hävda att han varit helt avgörande för deras verksamhet de senaste tio åren. Att de inte har tacksamhet nog att släppa honom de sista åren i karriären så att han kan bygga sig den förmögenhet han redan borde haft är förjävligt. Men kontrakt är kontrakt och inte ens den thailändska staten (som haft en hel del med tvisten att göra) har lyckats lösa dispyten.

MEN! Att Buakaw lägger vantarna på hyllan behöver inte betyda att vi aldrig får njuta av hans sagolika vänstersparkar med. Det handlar ju om pengar. Något som de nybildade Glory och K-1 har ganska gott om och den som kan lösa ut Buakaw från sina åtaganden hos Por. Pramuk har ju sportens kanske största namn att sälja TV-rättigheter på.

Här en klassisk Buakaw. Finalen i K-1 mot Masato, suveränt!

//Syk

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB