Startsida / Inlägg

Tack för underhållningen Jörgen

av Patrik Syk

Jörgen Kruth är Sveriges största professionella kampsportare genom tiderna (boxning undantaget). Framgångarna inom K-1 och WMC-titlarna är enligt mig de tyngsta, även om Jörgen själv rankar thaiboxnings-guldet i amatör-VM som sin största bedrift. Nu lägger han, 38 år gammal, välförtjänt handskarna på hyllan.

”Alexander Gustafsson då?!” Sitter du kanske hemma i soffan och skriker just nu. Med all rätt, Alexander är den största just nu och jag är säker på att vi kommer kalla honom den störste genom tiderna när vi summerar hans karriär. Men en karriär med totalt 15 MMA-matcher och noll titlar kan faktiskt inte mäta sig med totalt 93 professionella matcher i thai/kick, boxning och MMA. Lägg där till två världsmästartitlar och vinnare av K-1 Grand Prix Europe. Den senaste kom dessutom mitt i en tid på K-1 fullständigt dominerade fightingen i världen. Än idag är det ingen som haft ett liknande publikintresse som det japanerna lyckades åstadkomma kring millennieskiftet, att slå sig in där är större än vad folk här hemma förstår, tror jag.

Det var en gyllene generation fighters med Jörgen Kruth och Martin Holm i spetsen som gick i bräschen för det stora fightingintresse som finns i Sverige idag. När Holm gick bort har Kruth haft rollen som Sveriges enda riktiga kampsportstjärna (boxning undantaget), en roll han spelat sig väl. Det är först under det senaste året som Alexander Gustafsson avlastat honom på den punkten.

Jag unnar verkligen Jörgen en lugn stund nu. Revbensskadan som stoppade honom från att göra UFC-debut i Globen i april tog hårt. Inte fysiskt men mentalt. Det som skulle bli den stora finalen på en lång och hård karriär blev till ingenting. Antagligen ville han lägga av redan då. Visst ryktas det om en ny gala i Sverige 2013 och visst hade möjligheten funnits att få sitt storstilade avslut på hemmaplan. Men det vore en chansning, om kroppen sedan inte känns som den ska finns bara en sak kvar att göra. Bespara sig smärtan och risken att få karriären avslutad av skador snarare än någonting annat. Lägga handskarna på hyllan, helt enkelt.

För alla svenskar som planerat en resa till Nottingham den 29 september för att följa Kruths UFC-debut på plats är det förstås en extra tråkig nyhet. Kvar finns ju visserligen Hamid ”Akira” Corassani (också det en spännande svensk debut) även om stjärnglansen inte blir den samma.

Tack underhållning Jörgen!

//Syk

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB