Startsida / Inlägg

UFC Stockholm – intryck och tankar

av Patrik Syk

På förhand hade jag en förhoppning om en till två svenska segrar (förutom det helsvenska mötet mellan Papy och Besam). Vi fick tre. Dessutom fick vi se en blivande supestjärna göra entré i form av Conor McGregor. Det var länge sedan jag såg en debutant med liknande star-quality. Allt från invägning till knocken och den efterföljande presskonferensen fullkomligt osade världsklass.

Givetvis saknades Alex. Han är svensk MMAs enda riktiga stjärna och given galjonsfigur. Men det är inte mycket att gnälla över. Såret var verkligt, beslutet fattat och in kom istället en Ilir Latifi med de sämsta förutsättningar jag tror jag sett någonsin i en match. Hårdbantad, oförberedd och ställd inför sitt i särklass tuffaste motstånd hittills i karriären. Att han stod upp i tre ronden ska han ha all cred i världen för. Att han inte orkade brottas och göra match av det är olyckligt, hade förutsättningarna varit annorlunda hade Mousasi fått se upp.

För svensk del fanns annars mycket att glädjas åt. Bortsett Alexander Gustafssons matcher så är Robbie Peralta den högst rankade fightern någonsin att få smörj av en svensk. ”Akira” Corassani tilldömdes helt korrekt segern efter en underhållande (nåja) stående fight. Akira skakades rejält i den andra ronden men höll sig på benen och svarade med att skaka om Peralta med en blytung höger bara minuten senare. Frågan är vad som väntar härnäst för lundapågen som nu lkättrar avsevärt på rankinglistorna. Någon sa något om en match mot tidigare nämnde Conor McGregor och varför inte? Skulle bli ett krig mellan två riktiga tuffingar.

Reza Madadi fick (som vanligt) kvällens största jubel och bjöd också på kvällens mest underhållande svenskmatch. Precis som ”Akira” så reste sig Reza efter att varit en hårsmånb från nattmössan efter en tung spark från Michael Johnson. Men som den krigare han föddes till bet Reza ihop, kravlade sig tillbaka in i matchen och dominerade därefter sin motståndare i de två efterföljande ronderna för att till slut vinna på en stilig anaconda choke. Den klart bästa insatsen av Reza som jag någonsin sett och faktiskt en av de främsta matcherna av en svensk fighter någonsin. Michael Johnson är en grym brottare men var (förutom en närmast förödande spark i första ronden) helt chanslös. Reza fick också en saftig bonuscheck på 60 000 dollar för den strypningen, inte illa!

Oddsmässigt var både Rezas och ”Akira”s segrar skrällar. Tor Troeng däremot var storfavorit mot TUF-kollegan Adam Cella. Och civilinjenjören från Umeå gjorde ingen besviken. På sitt säkra rutinerade sätt plockade han mer den flaxiga amerikanen, hittade ryggen och ströp komfortabelt ut Cella på en rear naked i den första ronden. En klockren debut som vi hoppas ger ett mer meriterat UFC-motstånd om inte allt för länge.

Kvällens besvikelse var utan tvekan Chris Spång som inte allas hittade rytmen mot den svåre och vilt sparkande Adlan Amagov. Spång verkade tagen av stundens allvar och hotade aldrig Amagov. Av Spångs fina boxning fick vi inte se något alls utan faktum är att det var länge sedan jag såg någon uträtta så lite i oktagonen. Bara att bryta ihop och komma igen.

Papy Abedi och Besam Youssef bjöd publiken på ett litet stycke historia. Den första helsvenska matchen någonsin i UFC slutade med ett delat domslut som var så jämnt att man lika gärna kunde singlat slat om det. Papy var dock mer dominant i brottningen och det brukar ju gå hem hos UFCs domare. Så även den här gången. Frågan är dock om det räcker för att rädda UFC-kontraktet. Magkänslar är att båda ligger nära att få kontraktet rivet.

Kvällens stjärna? Reza delar den med McGregor

Kvällens krig? Picket mot Easton. Fan vad jag gillar Brad Picket!

Kvällens höft? Phil de Fries dök rakt in i Matt Mitriones höft och matchen var i princip över.

Kvällens ingångsmusik? Tor gick in till Luleås stoltheter Raised Fist men fick stakt konkurrens av Ryan Couture som pumpade Clutchs tunga Electric Worries. Världsklass.

Kvällens miss? Kollegan Petter Öhrling var törstig i pressrummet och slog upp ett glas rumsvarm kaffemjölk.

Kvällens nybörjare? Icke namngiven fotograf såg frågande ut. ”Slåss dom på riktigt?” undrade han.

//Syk

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB