Startsida / Inlägg

Vem är du, vem är jag?

av Patrik Syk

Det är en fråga om identitet det här. Det är också en fråga om professionalitet, sportslighet och öppenhet. Men det är åsikter, och är det något vi inte får göra är att blanda ihop åsikter och fakta.

Fallet men transsexuella MMA-fightern Fallon Fox har rört om i grytan. Och som vanligt när man gör det så bubblar all möjlig skit upp till ytan. Matt Mitriones utspel är ett ganska illaluktande exempel på det. Saker som personangrepp och osaklig (och okunnig) kritik är sådant som bara kommer lägga hinder för den diskussion som nu måste föras.

Den senaste veckan har tyckare och tänkare från hela MMA-världen spridit mer eller mindre upplysta åsikter kring fallet. Allt som oftast med en ganska korkad och trångsynt underton. I stället för att försöka hitta en balanserad diskussion har många valt att lägga kraft på semantiken och hånat den politiska korrektheten som jag menar är nödvändig för att vi ska kunna förhålla sig sig känsliga ämnen som det här. Ska vi slänga oss med uttryck som en eller flera parter i frågan uppfattar som stötande/provocerande, så kommer vi hamna i en annan diskussion, som i slutändan inte kommer leda någon stans.

Det här är inte en fråga och det är ok att vara transsexuell eller inte. Det är, enligt min åsikt, givetvis ok. Jag vill mena att transsexuella är tydligare än några andra i sin identitet. De är så övertygade att de valt att utstå helvete på helvete för att få var de som de faktiskt anser sig vara. Men det är min åsikt och i just den här frågan är den inte speciellt relevant.

Fallon Fox är kvinna. Psykiskt, fysikt och inte minst lagligt. Men visst finns det rester i och på hennes kropp som vittnar om ett tidigare liv som pojke/man. Men frågan är om de resterna, efter år av hormonbehandling, ger Fallon Fox en fördel. Det vet jag helt ärligt inget om. Precis som ingen annan jag hört uttala sig i ärendet. Häri ligger problemet. Det här är en rent medicinsk fråga som varken jag, Joe Rogan, Matt Mitrione eller någon annan person utan adekvat medicinsk utbildning kan svara på. Inte minst Rogan älskar ju att slänga sig med medicinska termer och blandar ofta ihop åsikter och fakta, det hjälper ju inte någon.

Men hon ljög ju! Kanske någon skriker nu. Och det är ju inte riktigt sant det heller. Hon meddelade inte någon om att hon var en man som några år tidigare bytt kön till kvinna. Men det var heller ingen som frågade. Har man i stället utgångspunkten att man inte har någon fysisk fördel, så spelar det ju heller ingen roll.

Så vad säger vetenskapen då? Ja det är inte helt glasklart men enligt IOK (Internationella Olympiska Kommittén) kan man efter två år av hormonterapi (och operation) tävla på lika villkor. Det beslutet har man tagit i samråd med medicinsk expertis. För mig personligen är det den bästa riktningsvisaren vi har i den här stormen. Men är det fakta? Nej det är ett ställningstagande, en åsikt baserad på medicinska testresultat men också grundad i politik. Hur som helst är det det bästa vi har just nu, enligt mig.

Men titta på henne då, hon ser ju ut som en man! Säger kanske nästa. Och då gör man ju precis det Rogan brukar göra. Man blandar ihop åsikter och fakta. Ser hon mer ut som en man än Chris ”Cyborg” Santos som ju nyligen gjorde come back i Invicta? Men ska vi va ärliga så har väl ändå ”Cyborg” haft mer testosteron i kroppen de senaste åren. Borde hon få tävla?

Då kommer vi till säkerhet. Är det farligt med MMA? Ja, det kan vara det. Farligast är det ju förstås när det är stor skillnad på utövarna. Men i ärlighetens namn kan vi ju inte vägra någon licens för att hen är för bra. Det håller helt enkelt inte. Är det farligare att möta Fox än ”Cyborg”? Nej, det tror jag inte. Men det är en åsikt, inte fakta.

//Syk

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB