Startsida / Inlägg

Det är möjligt!

av Linnea Molander

Jag skrev igår om vikten av att tro på att dina mål och drömmar är möjliga att uppnå, men om man tvivlar vad kan man göra då? Jag har några tips att bjuda på.

1. Lyssna på andra som redan gjort det du vill göra.

Världen är full av människor som redan gjort det du vill göra och liknande grejer. Lär av dem! (Om det du vill göra är något ingen nånsin gjort förut finns det andra som också gjort något ingen nånsin gjort förut.)

När jag först fick idén att det kanske kanske skulle gå för mig att jobba som frilansjournalist mailade jag tre av mina favvojournalister och bad om deras bästa tips och råd. Alla svarade inte men de svar jag fick var fantastiskt värdefulla och gjorde att yrket kändes mer verkligen.

Något år senare ramlade jag över Camilla Björkmans blogg Frilansskolan. Jag lusläste bloggen och kontaktade sedan Camilla och frågade om jag fick bjuda henne på fika och fråga ut henne om frilansyrket. Det fick jag gärna. Den fikastunden fick mig att återigen inse att frilansande inte är någon omöjlig dröm utan ett helt realistiskt yrke. Ett år senare hade jag publicerats i över 10 tidningar – och blivit omnämnd i Camillas bok om frilansande:

Camillasbok

2. Påminn dig om allt du redan åstadkommit! 

Du har redan lyckats med massor av utmanande saker i ditt liv och varje gång du gör det stärker du tilliten till din förmåga att hantera utmaningar, återhämta dig från jobbiga perioder och skapa saker. Se till att ofta titta bakåt och påminna dig själv om din fantastiska förmåga. Om du redan klarat allt detta, vad mer är möjligt? Du hittar ett tidigare blogginlägg om detta här.

3. Se processen istället för resultatet!

När man tittar på andra människors resultat, eller sin egen dröm, ser man ofta bara det färdiga resultatet utan att ha en aning om vägen dit. Klart att man blir rädd för att gå vilse då! Fundera därför mer på vägen än på målet! Att ha en vältränad kropp eller skriva en bästsäljare kan verka omöjligt, men första steget är att gå en gång till gymmet och skriva en mening. Och det kan du ju göra! Sedan går du till gymmet en gång till eller skriver en mening till. Osv osv osv. Ett litet steg i taget. Vet du inte vad du ska göra är första steget att ta reda på det.

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB