Startsida / Inlägg

Så slutar SHL – PLATS 5

av Linus Norberg

SHL-säsongen 2015-16 närmar sig och i vanlig ordning har det blivit läge att blicka in i spåkulan och tippa hur tabellen slutar.
Varje lag får ett eget inlägg och vi går från plats 14 till plats 1.


PLATS 5: VÄXJÖ

MÅLVAKTER: ++++

Inga förändringar har gjorts och heller inte behövts. Cristopher Nihlstorp och Stefan Steen är målvaktsduon som förde Växjö till SM-guld i våras och den förstnämnde briljerade i slutspelet. Han är en högklassig SHL-målvakt som tidigare i karriären även gjort Färjestad till ett mästarlag. Han har inget mer att bevisa. Och Steen var stabil när han fick sina chanser i fjol också, en av seriens bästa reservmålvakter.

BACKAR: ++++

En backuppsättning som höll mästarklass i fjol och så även i år. Noah Welch har visserligen försvunnit och Växjö tappar därmed tyngd och en general i försvaret, men har ersatt honom med skarpskytten Ilkka Heikkinen. Det gör Växjös backsida till ett ännu större hot, framför allt offensivt och tillsammans med Cory Murphy har klubben utan tvekan seriens bästa backduo i powerplay. Jag har alltid gillat Niclas Lundgren, vars arbete inte ska underskattas, även om han sällan får rubriker men han är långtidsskadad och missar inledningen av säsongen. Ett tungt avbräck. Teemu Laakso är en annan back som det finns mer potential i än vad han visade i fjol. Men en defensiv härförare saknas för att Växjös backsida ska få fem plus.

FORWARDS: ++++

Forwardssidan har dock försämrats sedan guldet i våras. Jeff Tambellini, Jani Lajunen och Nick Johnson kommer förstås vara saknade. Även ledaren Tomi Kallio. Men kvar finns ändå guldhjältar som Josh Hennessy och Tuomas Kiiskinen. Och Robert Rosén har potential att vinna hela SHL:s poängliga. Nu har även Växjö värvat Richard Gynge och senaste det begav sig – i AIK, tillsammans med nyss nämnde Rosén – vann han SHL:s skytteliga, och duon gjorde totalt 112 (!) poäng tillsammans. Om Gynge/Rosén hittar samma kemi nu, flera år senare, kan Växjö räkna in många gratispoäng i vinter. Liam Reddox är en annan spelare som bör nämnas, en underskattad spelare som alltid jobbar hårt, och dessutom nybliven lagkapten.

Totalt: 12 +

kallio
Tomi Kallio fick avsluta karriären i Sverige med ett SM-guld. Nu har han lämnat mästarklubben och ny lagkapten är Liam Reddox.

NYCKELSPELAREN:


Cory Murphy.

GENOMBROTTET:


Linus Fröberg.

UTROPSTECKNET: Målskyttarna
Ilska Heikkinen, Richard Gynge och Tuomas Kiiskinen är sylvassa skyttar som kommer effektivisera Växjös anfallsspel. Ger motståndarna trion utrymme så sitter sannolikt pucken. Växjö kommer vara ett målglatt lag, var så säker.

FRÅGETECKNET: Mättnaden

Jag hittar inte särskilt många svagheter i Växjös lagbygge, men hur kommer klubben reagera efter vårens SM-guld? Att vinna två år i rad är det bara Djurgården och Skellefteå som lyckats med under 2000-talet. Lättare sagt en gjort, alltså, men Växjö kommer vara med och utmana om mästartiteln.

TÄNKBAR FÖRSTAFEMMA:

Cory Murphy, Ilkka Heikkinen – Tuomas Kiiskinen, Robert Rosén, Richard Gynge


Så slutar SHL 2015-16
1. ?
2. ?
3. ?
4. ?
5. VÄXJÖ
6. DJURGÅRDEN
7. HV 71
8. LINKÖPING
9. ÖREBRO
10. MALMÖ
11. MODO
12. BRYNÄS
13. KARLSKRONA
14. RÖGLE

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB