Startsida / Inlägg

Så slutar SHL – PLATS 6

av Linus Norberg

SHL-säsongen 2015-16 närmar sig och i vanlig ordning har det blivit läge att blicka in i spåkulan och tippa hur tabellen slutar.
Varje lag får ett eget inlägg och vi går från plats 14 till plats 1.


PLATS 6: DJURGÅRDEN

MÅLVAKTER: ++++

Mikael Tellqvist stod på huvudet flertalet matcher i fjol och räddade många poäng. Han är 35 år nu och tycks bara bli bättre med åren. En av seriens bästa målvakter i fjol men jag har en känsla av att Mantas Armalis kommer att utmana honom betydligt mer den här säsongen och har möjligheten att ta över förstaspaden. Den Litauenfödde 23-åringen har visat bra form på försäsongen och övertygade de matcher han fick stå förra säsongen. Jag bedömer Djurgårdens målvaktsuppsättning som en av de bästa i SHL.

BACKAR: +++

Här känns det mer osäkert. Robin Press och Linus Hultström är intressanta värvningar, men båda är extremt offensiva backar. Hur ska de anpassa sig till backcoachen Stefan Nymans filosofi? Andreas Englund och Robin Norell var JVM-backar i fjol och etablerade sig på allvar på SHL-nivå med ett stadigt och stabilt spel. Marcus Högström är en annan back som också är vass offensivt. Men jag är fundersam hur Djurgårdens backuppsättning ska palla att stå emot ett hårt tryck när de blir tillbakapressade. En defensiv ”stay-home-back” saknas. Kanske en roll som är vikt åt Philip Holm?

FORWARDS: ++++

Djurgården har förstärkt sin forwardssida rejält. Patrick Thoresen har länge tillhört en av Europas bästa spelare och nu återvänder han till klubben. Tomi Salinen var en toppspelare i SHL förra säsongen, Matt Anderson har stora kvalitéer och Daniel Brodin är en nyttig grovjobbare. Forwardsvärvningarna imponerar och kvar finns dessutom fjolårets genombrottsman Marcus Sörensen som många gånger dominerade matcher. Forwardsuppsättningen har en bra mix och jag har imponerats över Alexander Fällström som plockades hem från Nordamerika förra säsongen, men fick stora delar av säsongen förstörd av en huvudskada. Han har potential att bli årets stora succéspelare och tillsammans med Sörensen och Salinen bildar han en av seriens bästa kedjor.

Totalt: 11 +

difpubliikenen
Marcus Sörensen i en kamp med Örebros Martin Johansson förra säsongen. Och en publikbild eftersom Djurgårdens fans lyfte laget och skapade ett mäktigt tryck på Hovet.

NYCKELSPELAREN:

Marcus Sörensen.

GENOMBROTTET:

Alexander Fällström.

UTROPSTECKNET: Lagkänslan
16 spelare i truppen kommer från Stockholm med omnejd och har spelat i Djurgårdens organisation en längre tid. Sånt ska inte underskattas. Dessutom var truppen spikad i ett tidigt skede vilket gör laget samspelt.

FRÅGETECKNET: Defensiven
Som jag nämnde i kommentaren om backsidan så saknas en pjäs i försvarsspelet, en bjässe som tar ett stort defensivt ansvar. Backsidan känns för offensivt byggd och jag är osäker på hur de agerar under press.

TÄNKBAR FÖRSTAFEMMA:
Robin Norell, Philip Holm – Marcus Sörensen, Tomi Sallinen, Alexander Fällström


Så slutar SHL 2015-16
1. ?
2. ?
3. ?
4. ?
5. ?
6. DJURGÅRDEN
7. HV 71
8. LINKÖPING
9. ÖREBRO
10. MALMÖ
11. MODO
12. BRYNÄS
13. KARLSKRONA
14. RÖGLE

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB