Veckans plats

av Maria
 
Har hört en del om Blooms men aldrig tagit mig tiden att gå dit och äta. Jag beställde in en nybakad fralla som bara smälter i munnen. Allt är hembakat och det kan smaken bekräfta. Förutom allt gott som Blooms erbjuder är även personalen trevliga. Kortfattat är det ett jättemysigt café och det skadar inte att få sitta i en lokal med lukten av nybakat bröd. För er som aldrig har hört talas om Café Blooms, det ligger ett stenkast från Mariatorget, Sankt Paulsgatan 24. Gå dit och njut!
 
 

kexet__50a603f8e087c3690d8b0748

 
frukllll_50a61331e087c368e14c85c7
 

brroodd_50a603ceddf2b31d000039ba
 
jhkl_50a603ebe087c368ab7693f2
 
mnbkj_50a604099606ee20ac7a326a
 
 
 

Sverige är ett fikaland

av Maria
 
Jag älskar att fika och jag kan tycka att det är mycket roligare att fika hemma. Så här kan det se ut hemma hos mig en tisdag eftermiddag. Eller snarare så här kommer det att se ut hos mig framöver. 
 
 
 
 
 

tomtenissar

av Maria

 

Jag har bestämt mig att på julafton ska jag bjuda min familj på dessa jordgubbar i tomteform. Det är både gott och nyttigt.

 

Du behöver

Jordgubbar (gärna stora)

3 dl grädde

finströssel

påse

 

Gör så här:

Vispa grädden fluffigt och häll det i påsen, klipp av en biten i kanten av påsen. Skär upp jordgubbarna längts upp på toppen, fyll med grädde. Sätt fast ”tomtemössan” och dutta med grädden på toppen. Dekorer strösslet som ögon. 

 

Det här en roligare variation av jordgubbar med grädde. Jag måste varna att det ser så gulligt ut att man inte vill äta upp tomtarna, utan det blir mer som en dekoration. 

Längtan efter jul

av Maria

 

Det vankas lite jul känsla hemma hos mig. Jag bestämde mig för att överraska Ani med jordgubbstomtar och annat fika. Vi planerar inför helgen samtidigt som vi trycker i oss allt gott. Äntligen får jag skämma bort någon annan än mig själv. Vem är nästa person? 

 

 
 
 

Glass på burk

av Maria

 

Har haft en lång dag på jobbet och nu är jag hemma och njuter av glassen. Det blev hallonsmak och till det valde jag jordnötssmörsrullar och lite sirap.

 

Regina är vinnaren då hon svarade rätt på frågan ”Vad finns i burken”. (Inte så konstigt då hon var den enda som svarade…) Det var egengjord glass

 

 

 

Du behöver:  

3 äggulor

3 dl grädde

2 dl yoghurt

1 dl frysta bär

½ tsk vaniljpulver

 

Gör så här:

Vispa äggulorna för sig till hårt skum, vispa sedan grädden. Mixa yoghurten med bären, tillsätt vaniljpulver. Till sist vänd ner ägget och grädden i yoghurten och blanda med en sked. Ställ den i frysen, ät dagen efter!

 

Jag tycker att glassen smakade riktigt gott, smakade verkligen glass. Nästa gång kommer jag ha mindre grädde och mer bär för att få ännu mer smak.  Det är en jättebra efterrätt som man kan servera när som helst, framför allt om man får spontana gäster. Eller när man själv vill äta glass!   

 

 

 

 

Macadamiakakor

av Maria
 
Du behöver: 
25 gram rumsvarmt smör
40 gram macadamianötter
2 msk riven kokos
2 msk mandelmjöl
1- 1 ½ msk stevia strö
2/3 msk kokosmjöl
½-1 krm vaniljpulver
 
Gör så här: 
Finhacka macadamianötterna. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Gör ca 6 småkakor av degen och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i 150 grader, mitten av ungen i cirka 15 minuter. Hoppas det smakar! 
 
 

Vad finns i burken?

av Maria
 
Vad finns i burken?
 
 
 
a) turkisk youghurt  c) egengjord glass
 
b) frysta blåbär      d) inget
 
 
 
Taggar Glass

Dr.pogosjans pizza

av Maria
 
Idag har jag lagat min favorit pizza, den smakar himmelskt och går mycket fort att tillaga jämfört med en vanlig pizza.  Varför jag gillar just pizza är att jag kan variera med toppingen och blir därför aldrig trött på att äta. Idag har jag valt att inspireras av Dr.oetker pizzasmak med pesto och mozzarella, men jag körde på vanlig ost istället.

 

 

Du behöver:

1 äggvita

1 ägg

2 msk havregryn (mjöl)

1 msk fiberhusk

½ Philadephia

 

Topping:

farmors ajvar

cocktailtomater

skinka

ost

pesto

 

Gör så här:

Vispa ägget med äggvitan riktigt fluffigt. Tillsätt sedan försiktigt havregrynet och Philadephia. Och sedan fiberhusket, du kommer märka att det börjar svälla. Bre ut degen tunt på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 10-13 minuter på 175 grader, öka till 225 grader efter ett tag.

Ta ut pizzadegen och lägg på valfri toppingen, ställ sedan in den i ugnen igen. Ta ut när det ser lite krispigt ut. Walla, klart!

 

Jag gillar verkligen den här pizzan, jag blir alltid mätt och det smakar riktigt gott. Jag tror dock att det inte har med degen att göra utan mer självaste toppingen, så satsa på något riktigt gott. Degen är god men jag måste notera att den har äggsmak, för oss äggälskare är det ett plus. Vill ändå informera för er som inte är lika förtjusta. 

 

 

Kategorier Middag

Från lyxfälla till lyxmat

av Maria
 
Härligt med sol idag! Jag unnade mig med en lång sovmorgon och en promenad i höstkylan. Nu sitter jag i min varma soffa och äter en sen lunch samtidigt som jag kollar på lyxfällan. Min favorit program faktiskt. När man tar stora steget och flyttar hemifrån så får man mer förståelse för pengar. Tillexempel att mat är dyrt! Första månaderna när jag bodde själv var jag riktigt dålig med att ha hand om min privatekonomi och jag prioriterade mycket konstigt. Jag tyckte det var mer värt att köpa en topp på H&M än mat (???).
 
Efter ett tag funkade inte det levnadssättet och jag bestämde mig för att tänka om. Jag har lärt mig att planera min vecka i detalj. Jag gör som back in school, matschema och sen storhandlar jag efter det. Tack vare det sparar jag mer pengar och jag äter bättre mat! Hur gör du?
 
 
kjhj_509a691cddf2b37b980000dd
(Så här kan det se ut när jag storhandlar.) 

Veckans vara

av Maria

 

Hej, jag vill presentera er för min nya bästa kompis. Vi har inte känt varandra länge men det sa klick från första början och nu kan vi inte slitas ifrån varandra. Jag är stolt över att presentera er för mandelsmör. Mandelsmör smakar himmelskt och är perfekt pålägg på mackan. Idag åt jag mitt egna bröd med chokladsmak och till det blev det mandelsmör och blåbär. Perfekt som mellanmål!

Mandelsmör finns att köpa i alla mataffärer och står antigen i bakhyllan eller bland sylten. Det innehåller inget socker men har ändå en naturlig sötsmak. Mandelsmör är också perfekt för bakning, kommer så småningom lägga upp recept som innehåller det. Det är lite dyrare än vanligt smör men det smakar otroligt gott att det blir värt att lägga pengarna på. 

 
 
 
Taggar mandelsmör
Sida 174 av 175