Startsida / Inlägg

Uefa och förbunden behöver hitta en röd tråd

av Robbie Lauler

Det är mycket avstängningar till höger och vänster i den internationella fotbollen just nu. Jag känner att jag saknar en linje, en röd tråd.

Personligen tycker jag att den borde vara ungefär så här:

* Brutala kapningar eller skadliga armbågar mot huvud = hårda straff. För situationer där någon medvetet eller för vårdslöst riskerar att skada en annan spelare, 5-10 matcher, inga problem. Här blir jag inte det minsta upprörd om Uefa och de nationella förbunden tar i från tårna.

* ”Slag” av den typen Zlatan fick tre matcher för nyligen = 1-2 matcher. Vid viftningar mot ansiktet kan du plussa på en match eller två. Snackar vi rena knytnävsslag i syfte att knocka en motståndare, ja då är vi så klart uppe i riktigt hårda straff igen.

Filmningar = okej då, många i publiken och framför TV-apparaterna blir irriterade. Men på sin höjd någon match. Även om jag personligen känner att ”låt det vara”.

* Uttalanden, domarkritik, saker sagda i stridens hetta till tidningar och på presskonferenser = kom igen, behövs detta ens bestraffas? Ja, men då får det vara synnerligen råa verbala påhopp av rasistisk eller hotfull karaktär alternativt rena uppviglingar mot till exempel domare.

Ungefär så.

Nu känns det som att det ofta silas mygg och sväljs kameler när ingen bryr sig om rena våldtäktsförsök ute på planerna medan det stängs av friskt för att någon råkat öppna brödluckan i ”fel sammanhang”. Vi har väl yttrandefrihet i större delen av Europa nuförtiden?

Champions League-lottning i morgon, jag redovisar mina drömkvartar i ett inlägg nedan. Får se om jag kommer tillbaka med en tippning direkt eller om jag avvaktar närmre inpå avspark. Tänkte nämligen ta en day off i morgon fredag. Allsvenska bibeln är klar, lagen granskade och superettan tippad – i butik slutet av mars.

…bilden av superettan: många tror på Lantzkrona, Bajen och Assyriska. Det gör jag också, fast inte nödvändigtvis i den ordningen.

En day off alltså…det innebär tvätta, städa och shoppa vårkläder inför jobbresan till Malmö. Åker tåg lördag morgon, supercupfinalen Malmö FF-Helsingborg på eftermiddagen, jobb fram till solnedgången och sedan får vi se vad Malmönatten har att erbjuda. Tror inte att jag har varit ute i Malmö sedan -99 och det slutade med ett sju år långt förhållande.

…på gott och ont.

Mest gott så klart.

Den planerade vårgarderoben: vita Stan Smith med rosa (?) logga, en grå huvtröja, ett par blåjeans och några t-shirts. En ska inte krångla till det för mycket.

Det är en synnerligen märklig situation som uppstår i Malmö FF om alla spelare från guldlaget blir kvar – men bägge tränarna sticker.

När jag tycker att Roland Nilsson sviker tänker jag faktiskt mest på alla som har dragit åt samma håll en längre tid, alla supportrar som investerat tid, pengar och kärlek i MFF och fått en belöning i form av en chans att nå den finaste av alla fotbollsturneringar…då sticker chefen för att han får mer cash någon annanstans?

Ek Wallraff har rätt när han skriver att han förstår om ”Rolle” tar chansen i Nordens bästa klubblag, men det visar också vilket samhälle vi i grunden vill ha: ett solidariskt där vi försöker uppnå saker tillsammans? Eller ett individualistiskt där vi roffar åt oss så mycket vi kan till oss själva och skiter i alla andra?

…jag kan inte påstå att jag är jätteförvånad att jag och Ek Wallraff tycker olika här.

Apropå ett helt annat aktuellt ämne som en del undrar om:

Ibland sker saker kring våra fotbollsstjärnor som vi i de stora medierna väljer att inte ta upp. Det kan bero på både det ena och det andra, till exempel att barn är inblandade. Inget är hugget i sten och saker kan förändras och jag förstår att folk undrar när diverse stories lever sitt eget liv på mindre sajter och bloggar. Men även om det kan uppfattas som att alla alltid skriver om allt så är varje publicist ansvarig för sitt val. Många gånger är det kvällstidningarna som väljer den försiktiga linjen, i alla fall till en början. Fråga gärna om principiella riktlinjer men det enda svaret är att besluten tas från fall till fall. Vissa anser att vissa är för fega i vissa frågor medan andra tycker att andra går på för hårt fram i andra. Eftersom vi lever i ett öppet samhälle finns inga glasklara svar, inga absoluta rätt och inga definitiva fel.

Bara väldigt många olika åsikter.

Till sist: det här är ju bara för roligt. Vad gör du, Balotelli? (Tipstack till Emil Diego).

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB