Startsida / Inlägg

Jag älskar Zlatan Ibrahimovic

av Robbie Lauler

Alltså, alla vet att Zlatans relation med medierna i allmänhet och mig i synnerhet har varit lite ansträngd.

Den bombmatta av rubriker som nu portioneras ut från hans självbiografi är helt unik. Har det skrivits en liknande bok av en aktiv idrottsman? Det här är unikt. Ingen annan idrottsperson kan ha gett ut en så avklädd självbiografi mitt under karriären.

Jag har läst de första kapitlen. Det är roligt. Det är spännande. Det är avslöjande. Det är briljant.

”Du kan ta killen från ghetto men aldrig ghettot från killen”.

Zlatan Ibrahimovic, jag älskar dig för vad du har gjort men framför allt för hur du och David Lagerkrantz berättar det.

Den här boken kommer att öka läskunnigheten i Sverige. För in den i skolornas scheman, använd den under kidsens träningar, läs högt för de gamla på hemmet.

”Du kan ta killen från ghetto men aldrig ghettot från killen”.

Så sammanfattar han konflikten med Pep Guardiola och det är klart att Zlatan har fel, han beter sig som ett tjurigt barn, han har aldrig blivit petad tidigare, han riskerar att förstöra en hel generations unga fotbollsspelare, Zlatans budskap är att du ska ställa till ett helvete med hjälp av din agent om du inte får spela från start, där har han fel, där måste efterdebatten sätta ner foten och vara tydlig: så här kan du inte agera bara för att du är petad. I så fall kommer hela den svenska modellen raseras.

Är du på Zlatans nivå, okej då, då kan vi delvis köpa det, då kan du bråka (lite).

Men ta dig dit först.

Som jag har tjatat om så jävla många gånger och försökt hamra in: det var när Messi ville ha en annan roll som Zlatans och Guardiolas relation brakade ihop. Det hände under vintern 2010. Jag hörde det på Zlatan redan under första presskonferensen i Sverige för mer än ett år sedan, men fick inget gehör för min känsla, fokus hamnade på annat.

Zlatan kommer att såga Lars Lagerbäck i boken, han kommer att spotta på Fredrik Ljungberg, han kommer kanske slakta mig också, men jag är osäker på att han vill ge mig den uppmärksamheten. I det här läget är all publicitet bra publicitet, hur förlöjligad man än skulle bi.

Att Zlatan samarbetar med Mino Raiola framgår tydligt, han bekräftar att när han skulle bort från Barcelona, då la han och agenten upp mentalsjukhus-planen:
”Därför talade jag med Mino förstås. Vi planerar alltid de smarta och fula tricken ihop”.

Så ni behöver inte hoppa på mig längre när jag säger att det Mino säger, det har Zlatan sanktionerat.

Intressant är också att Zlatan använder uttrycket ”bajsa ner sig” om Guardiola, det är samma uttryck som han använde om Anders Svensson när jag träffade Zlatan i Turin 2004: ”Jag är inte nån Anders Svensson som bajsar ner mig när jag får kritik”.

Vi får se om det kommer med i boken.

Vad gäller bojkotten av svenska medier, framför allt Aftonbladet, under ett par år (inte nu längre) tror jag att kontaktannonsen har fått en för stor roll i historieskrivningen. Zlatan säger i boken:
”Jag triggas av hat och revansch”.

Svenska medier, framför allt Aftonbladet, fick agera symboler ett tag när Zlatan var i behov av fiender och indirekt kan man alltså säga att vi bidrog till att Zlatan blev en bättre fotbollsspelare då han ”triggas av hat och revansch”.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB