Startsida / Inlägg

Rapport från en bjudmiddag

av Robbie Lauler

Funderar på att ta tillbaka allt gott jag sagt om vår taximan Momin från Bangladesh. På vägen till SvFF:s bjudmiddag drog han en fräckis som fick Disco att tjuta av skratt. Och det förstår ju vem som helst att det inte är en kvalitetsstämpel med tanke på att Disco är från Sundsvall.

När Momin skulle köra oss tillbaka berättade han glatt att han hunnit sänka tre stora starköl medan han väntade. Vi frågade om det var så klokt men Momin menade att han kör bättre med att par glas innanför västen.

Nåväl, vi kom hem helskinnade.

Lyxkrogen där presschefen Hultman bokat bord var av orientaliskt snitt. Det ramlade in nya tallrikar i parti och minut då Lagrell beordrat fram en avsmakningsmeny modell större.

Fördelen: Gott & Blandat.

Nackdelen: You never know what you eat.

Det var trevligt som vanligt, och efteråt tog jag Lars-Åke åt sidan. Några frågor senare höll han med om att årets januariturné borde kunna bli en vändpunkt. I fortsättningen ska landslaget vara mer restriktiva vilka länder de möter i träningslandskamper. Debatten om Bahrain har skadat blågult vilket är positivt, tycker jag.

Annars var det anekdoter mellan skål och vägg av typen att TV4:s Anders Andersson berättade om sitt inhopp mot Turkiet i EM 2000: ”Historiens sämsta fotbollsmatch. Jag tror att det gick en minut där bollen var i luften och bara nickades och sköts fram och tillbaka mellan oss och turkarna”.

…Andersson berättade även om Jonas Therns pondus. Vid ett tillfälle hade det varit helt knäpptyst i omklädningsrummet varpå Thern bröt ut i ett avgrundsvrål som fick varenda gubbe att rycka till. Sedan reste Thern sig upp, garvade och vinkade på spelarna att hänga med ut på planen för avspark.

Lagrell drog storyn om hur förbundets ekonomichef Sahlström blivit förbannad efter mirakelsegern mot Holland som tog Sverige till EM.
Anledningen?
Sahlström hoppades att vägen dit skulle gå via play off som inneburit två matcher till = mer cash.

Vi hade en lång diskussion om tillsättningen av Erik Hamrén och hur nära det egentligen var med Sven-Göran Eriksson. Lagrell hävdade att det mycket väl kunde blivit ”Svennis” men att Notts County stoppade honom. Jag vet inte, jag litar faktiskt mer på Lundh på TV-kanalens Fotbollshemsida som under processens gång aldrig avvek från sin linje – det blir aldrig ”Svennis”, han är för dyr.
– Han tänker bara på en sak, sa Lundh.
Och tillade:
– Eller möjligen två.

Vidare sa Lagrell i ett slags bokslut – han avgår till våren – att beslutet att söka fotbolls-EM 2008 tillsammans med Norge, Danmark och Finland var ett misstag.
– Det får vi erkänna. Uefa ändrade reglerna efteråt, bara två länder kan söka ihop. Om vi hade fått det skulle det inneburit fyra länder, fyra valutor, fyra polismyndigheter, fyra språk…det var ett misstag.

Hur mycket det kostade svensk fotboll? Tja, under Sveriges och Norges EM-ansökan till 2016 lade SvFF ner sex miljoner kronor så nånstans i de trakterna men troligen lite mindre.

…2016-ansökan föll på att regeringen Reinfeldt inte gav tillräckligt stöd så där kan inte SvFF lastas.

Aftonbladet fick en känga för Aschberg jr:s gamla löpsedel om Lagrell på den tiden han var landshövding i Kronobergs län. ”Spriten flödar på residenset”, skrev AB men Lagrell vann i PON.

Roliast var kanske diskussionen om Lasse Lagerbäck som förbundet inte har någon kontakt med längre. Han har städat ur sitt rum på kansliet, skaffat tillfällig bostad på Island och skickat vykortet. När vi pratade om alla mediala sammandrabbningar genom åren höll Lagrell med om att ”media har aldrig varit Lasses bäst gren”.

…samtidigt var Lagrell jävligt nöjd med att ”Lasse Lava” inte fick Österrike och därmed skulle ställts mot Sverige i VM-kvalet till Brasilien 2014: ”Han hade vetat allt om oss”, tjöt Lagrell. Det säger något om den gamle gråskallens fotbollskunskaper, trots allt.

Ungefär så höll det på.

Efteråt skakade vi hand med Lagrell och tackade för den tid som varit. Man kan tycka vad man vill om pampens inställning i olika frågor men som yrkesverksam journalist undrar jag om vi nånsin får en lika tillgänglig företrädare för Sveriges största och mest mediebevakade idrott.

Dessutom är han – som jag skrev i ett tidigare inlägg – en jävligt hygglig karl.

Till sist: har Rolf-Göran Bengtsson verkligen vunnit Serie A nångång?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB