Startsida / Inlägg

Svar på tal, Zlatan

av Robbie Lauler

Zlatan Ibrahimovic höll hov efter landslagets stängda träning. Han fick en fråga om Erik Hamrén/spelarna satt för stor press på sig själva med snacket om en attraktiv fotboll. Zlatan tände till:

– Jag har missat det med rolig fotboll och inte rolig fotboll. Vi spelar vårt spel och vi spelar på ett annorlunda sätt. Det enda ni går och väntar på att det ska gå dåligt, det är så medierna fungerar. I början var det kul med Hamrén, sedan gör vi en dålig match och då väntar alla på det. Det var samma visa som med Lagerbäck.

Antingen är Zlatan glömsk eller så dribblar han även på presskonferenserna. Efter Sveriges sorti mot England i EM 17 juni sa han nämligen:

– Förut spelade vi tråkigt, nu spelar vi roligt, men då vill alla att vi ska tillbaka till det gamla. Men jag tycker vi ska fortsätta.

…jag tror att Zlatan är mycket väl medveten om att landslaget har lagt ett ganska tungt ok på sina axlar genom retoriken att det inte räcker att vinna, det ska vara underhållande också. Att han duckar frågan är ett tecken på att den är besvärlig.

Personligen bryr jag mig inte så länge Sverige vinner. Min kritik har handlat om Hamréns laguttagningar, ledarskap och roterande med startelvor och trupper.

…plus Talet då.

Och Huset (ska dra den storyn vid tillfälle).

Däremot köper jag Zlatans version av Alina Devecerskis ”Flytta på dig”:

”Jag bygger, bygger upp
O du river, river ner
Du gör mig så lack
Du vägrar ge upp

Börjar klättra, klättrar upp
O du drar mig, drar mig ner
Vi måste ta ett snack
Hör upp, du måste flytta på dig”.

Ja, sådan är mediedramaturgin.

Så länge det finns nyheter att mjölka ur det nya, då tenderar rapporteringen att vara mer positiv. Sedan kommer vardagen, alla vinklar uttömda, då återgår bevakningen till en mer kritiskt granskande (det brukar kallas att ”smekmånaden är över”). Det är inget unikt för sportens värld. De områden som är i mediernas strålkastarljus får räkna med negativ kritik mellan varven (precis som att vi journalister också får oss en känga då och då). Bästa skyddet är bra resultat. Därför är det onödigt att sätta sig under en större press än nödvändigt (läs; Hamréns snack om underhållande fotboll).

Zlatan sa också:

– Jag försöker vara mig själv. Det är ni som skriver om mig. Av det som står och skrivs i tidningen är 95 procent påhitt, 2,5 procent är fakta och resterande 2,5 är sanning. Det är samma sak i Frankrike. Det är synd bara att jag inte tjänar pengar på det.

Här är Zlatan ute och cyklar. Han han tjänat ENORMA pengar på sin fotboll och en starkt bidragande orsak är den stora mediebevakningen. Just nu drar väl Zlatan in 400 sjuksköterskeårslöner på ett år. Det känns lite småaktigt att gnälla om just den saken.

Vad gäller den matematiska uträkningen tror jag det ligger till ungefär tvärtom: 95 procent av tidningsartiklarna är korrekta, 2,5 procent kan diskuteras och 2,5 procent är felaktiga. Då jag läser flera tidningar varje dag och även följer upp gamla stories stup i kvarten vågar jag nog påstå att jag har en bra överblick.

…sedan kanske Zlatan pratade om nätjournalistiken och då har en möjligen en poäng.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ola Toivonen skulle klacka en boll, sträckte baksida lår och missar Färöarna och Tyskland. En lika olycklig som bisarr skada. Synd om Toivonen som nog spelat från start mot Färöarna åtminstone.

Mathias Ranégie in framför Zlatan? Så kan det bli men det kan också bli som jag skrev i förra inlägget: Kim Källström bakom Zlatan, framför Anders Svensson och Rasmus Elm. Mer defensivt, å andra sidan får laget chansen att repetera på ”Tysklandsdödaren”.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi har mellanlandat i Köpenhamn och ska snart ta sats mot den fruktansvärda Vágarflygplatsen på Färöarna. Dit tas vi av specialutbildade piloter då landningsbanan är en av de svåraste. Bara att bita ihop och be om bra väder. Kan lösas med en dubbel eller två också.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

På Färöarna kan man studera främmande fåglar, köra bil genom tunnlar under vatten och flyga helikopter billigt (ett transportalternativ som är subventionerat av staten). Jag har aldrig suttit i en helikopter och det kan vara värt 280 danska kronor som en tur kostar. Däremot är det inte så lätt att äta val som många tycks tro. Finns inte alltid på restaurangernas menyer.

Där bor 48 000 människor och 72 000 får. Annars är fiske den stora näringen. Färingarna själva sägs vara mer förtjusta i får än fisk när det kommer till egna tallriken. Jag skriver under direkt.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB