Startsida / Inlägg

Många känsliga frågor blir det

av Robbie Lauler

Efter tre dagars spekulerande traskade förbundskapten Erik Hamrén i dag fram efter träningen och bekräftade att om inga spelare insjuknar under natten startar Sverige så här i morgon mot Nordkorea:

Pär Hansson
Adam Johansson, Pontus Jansson, Daniel Majstorovic, Pierre Bengtsson
Anders Svensson, Jakob Johansson
Jiloan Hamad, Erton Fejzullahu, Simon Thern
Tobias Hysén

…precis som tidigare rapporterats alltså.

Synpunkter på startelvan? Jag hade hellre sett Viktor Claesson i stället för Simon Thern men Claesson har varit magsjuk.

Annars är det mesta logiskt.

Tar man med Daniel Majstorovic på en sådan här resa måste han förstås spela också. Både han själv och Hamrén vill ha svar på om det är någon mening att göra comeback även i det ”riktiga” landslaget. Ju förr de får svar, desto bättre.

Som vanligt protesterar några mot att Anders Svensson spelar men jag hade också startat med veteranen. Jag tror fortfarande att det är för tidigt för Robin Quaison, 19 (han själv håller inte med) och Ivo Pekalski ser inte ut att vara i toppform sett till träningsinsatserna. Svensson och Jakob Johansson är de innermittfältare som sett vassast ut i Chiang Mai. Dessutom går det inte att starta med enbart unga debutanter, då blir Sverige helt enkelt för svagt. I så fall hade jag hellre vilat Tobias Hysén.

…å andra sidan – om man tittar på forwardsalternativen till Hysén – så har Viktor Prodell också legat magsjuk och Christoffer Nyman sprider inte direkt skräck omkring sig.

Det om det.

En fin sak med att vara utomlands är att man kan testa matvarianter som inte finns där hemma…

…den här trippelcheeseburgaren har jag exempelvis aldrig sett på Donken i Sverige. Innehåller endast en saltgurka vilket är ett extra plus.

Klassisk tidningsgroda av Sportbladet i dag. Något har gått väldigt snett i kommunikationen eftersom kvällsredigerargänget fått för sig att Sverige-Nordkorea möts i dag tisdag…

…grejen är att eftersom matchen spelas så tidigt imorgon onsdag – 10.00 svensk tid – så valde vi att göra förhandsmaterialet i dagens tidning…

…men det framgår klart och tydligt i alla texter att matchen spelas i morgon. Så den där tidningsettan skulle vi naturligtvis aldrig ha gjort. Men shit happens, ingen gör ju fel med flit.

Vem är min hemliga vän som skickat in den här frågan till Quizkampen…

…gillar hur den är formulerad.

I dag var det dags för den internationella King’s Cup-presskonferensen på ett flådigt hotell i stan. Sverige skickade fram players manager Marcus Allbäck (han presenterades dock som ”assistant coach” vilket annars är ”förbjudet” att kalla honom då han saknar formell tränarutbildning och hur skulle det se ut om A-landslagets egen assisterande förbundskapten saknar den utbildning förbundet pådyvlar alla andra stackars tränare i allsvenskan och superettan…? Därför benämns Allbäck som players manager i alla landslagssammanhang)…

…jag messade landslagschefen Lasse Richt efteråt och frågade varför Sverige valde Allbäck medan övriga länder hade sina förbundskaptener? Det blev en rolig SMS-dialog…

…kort därpå ringde Richt upp och frågade om vi tänkte ”göra något” på detta men jag svarade att det har jag svårt att tro. Känslig fråga ändå…

Enligt landslagschef Richt hade Sverige aldrig fått klarhet i att de skulle medverka på presskonferensen, utan bara på ett internt turneringsmöte som hölls strax före pk:n, därför åkte Erik Hamren aldrig med.

Från dagens träning finns det framför allt två saker att rapportera: mattan på 700-årsstadion där Sverige spelar i morgon består inte av grässtrån utan av ruccola-sallad…

…skämt åsido, växten heter axonopus compressus och är ett vanligt förekommande underlag för fotboll och cricket i den här delen av världen.

Eller som en av mina Twitter-följare påpekade: ”Inte den första typen av märkligt gräs som svenskar har provat på i Sydostasien…”.

…själv undrar jag mest hur Elfsborg hade presterat på det?

Dagens andra träningssnackis blev den här profilen…

…mr Toru Takeda som rest från Osaka, Japan, till Chiang Mai i Thailand för att se Anders Svensson som han fastnade för under VM 2002. Knäck ute på sportbladet.se om en ekonomiansvarig på ett mindre japanskt företag som lägger sin semester på att följa Sverige och Svensson i King’s Cup i Thailand. Fascinerande.

(När jag ser bilden inser jag att det får bli gymmet i dag också, det behöver ni inte påpeka, tack).

Den här storyn, som Fitness och jag jobbat loss, handlar om Blåvitt vs landslaget med Jakob Johansson mittemellan och är spännande. Det finns en tyckare att skriva här, känner jag. Den kör vi nog till morgondagens tidning.

Pratade för övrigt med Sveriges ambassadör i Pyongyang, Nordkorea, Karl-Olof Andersson precis. Nordkorea är ett kontroversiell motståndare att möta i en träningslandskamp, den kommunistiska diktaturen eller världens mest slutna samhälle.

Sverige har diplomat- och handelsförbindelser med landet men både FN och EU – och därigenom Sverige – utövar sanktioner då Nordkorea, i strid med internationella överenskommelser, har utvecklat kärnvapen och genomfört kärnsprängningar. Sanktionerna består i att vissa produkter inte får exporteras dit samt att vissa tillgångar fryses.

…Sverige har tidigare, genom landslagschefen Lars Richt, hävdat att King’s Cup arrangeras av Thailands fotbollsförbund och så är det formellt. Men när jag pratade med svenska samarbetspartnern Kentaros representant här i Chiang Mai i dag hävdade hon att det är Kentaro som sett till så att det blev en King’s Cup i år (turneringen har spelats sedan 1968 med vissa uppehåll).

Varför bjöd ni då in Nordkorea? undrade jag.

Då backade Kentaro-representanten snabbt, då var det nog ändå så att Thailands fotbollsförbund kanske arrangerade turneringen i alla fall.

Känslig fråga, det också.

Själv tänkte jag nu ägna mig åt att undersöka sanningshalten i de uppgifter som gör gällande att Nordkoreas spelare straffades av regimen efter 0-7 mot Portugal i VM 2010. Det har aldrig helt klarlagts om det är sant eller inte. Ambassadör Andersson kände inte till att det skulle ha skett, hävdade han. Om det är sant finns en intressant vinkel att känna på:

SVENSK STORSEGER IDAG – DÅ HAMNAR NORDKOREAS SPELARE I ARBETSLÄGER

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB