Startsida / Inlägg

Skavsårsbråket som skakar svensk fotboll

av Robbie Lauler

Japp, det verkar som att startelvan jag spekulerade kring i gårdagens blogginlägg är den förbundskapten Erik Hamrén väljer mot Nordkorea:

Pär Hansson
Adam Johansson, Pontus Jansson, Daniel Majstorovic, Pierre Bengtsson
Anders Svensson, Jakob Johansson
Jiloan Hamad, Erton Fejzullahu, Simon Thern
Tobias Hysén

Inget är ännu bekräftat så ta det för vad det är – en icke bekräftad startelva. Hamrén medgav dock att backlinjen gäller samt att Jakob Johansson startar.

…den stora frågan är förstås vilket lag som avslutar matchen men där har Hamrén inte bjudit på några ledtrådar ännu.

Jakob Johansson lämnar alltså truppen efter Nordkorea för att ansluta till IFK Göteborgs träningsläger på La Manga. Jag pratade med honom i dag, intervjun publiceras här på nätet vad det lider. Så länge får ni hålla till godo med detta underhållande snack med Erton Fejzullahu och Henrik Rydström. Ursäkta om jag erkänner det men jag älskar den typen av artiklar.

Under de här januariturnéerna brukar landslaget alltid göra en ”gemensam utflykt”. I fjol i Qatar reds det på kameler och kördes motofordon på sanddynor. I år var det tänkt att ridas på elefanter men det har ställts in. Landslaget vill inte riskera att någon spelare insjuknar i malaria eller denguefeber som man kan få om man rider elefant i djungeln, enligt överledaren Kenneth Håkansson. Så det blir golf i stället (vilket spelarna säkerligen inte har något emot om jag känner dem rätt).

På 700-årsstadion, där matcherna i King’s Cup spelas, håller vanligtvis Chiang Mai FC till. Laget spelar i den thailändska tredjedivisionen och att klubben har en del att jobba på blir smärtsamt tydligt om man klickar på länken till deras hemsida.

Arenan tar 25 000 åskådare men det brukar inte vara mer än 5000 på Chiang Mai FC:s matcher. Biljetterna till Sverige-Nordkorea i King’s Cup kostar runt 50 spänn och möjligen kan det komma en del folk eftersom Thailand-Finland möts direkt efteråt (19.00 lokal tid, Sverige-Nordkorea startar 17.00).

…fotbollsintresset i Thailand är stort, framför allt är Premier League gigantiskt, men landskamperna i Bangkok lockar också en hel del folk. Regeringen beslöt nyligen att satsa en miljard baht (motsvarande 250 miljoner kronor) på den inhemska fotbollen/landslaget vilket är en enorm summa med thailändska mått mätt.

Satsningen har sin förklaring: premiärminister Yingluck Shinawatra (hon kommer för övrigt från Chiang Mai) är syster till Thaksin Shinawatra, ni vet Sven-Göran ”Svennis” Erikssons polare från Manchester City-tiden som nu lever i landsflykt i Montenegro, anklagad för korruption och förskingring under tiden som premiärminister. Intresserad av fotboll lär han fortfarande vara, därav systerns satsning.

På väg till gårdagens träning såg vi två livsfarliga vildhundar, i dag såg vi en katt som tog sig en (tupp)lur…

…jag ber om ursäkt för den.

På träningen instruerade Hamrén spelarna i försvarsspel vid inlägg. Precis som i går, då han tog upp Shevchenkos hörnnick, exemplifierade förbundskaptenen med ett mål från EM-premiären mot Ukraina, nämligen Shevas 1-1-nick om ni minns den. Olof Mellberg hade nog inte blivit glad om han hörde vad Hamrén sa men det handlade om att när motståndaren bara har en-två spelare i straffområdet (som Ukraina hade) gäller det att ligga tätt på dem snarare än att stå rätt (skillnad om motståndaren har många spelare i offensivt straffområdet, då måste du som försvarsspelare tänka position).

…apropå närkamper är jag tveksam till om vår hotellvakt går att lita på vid skarpt läge…

…det är knappast hans kroppshydda som håller buset borta.

Simon Bank har semester på franska rivieran och då SMS:ar han bara om det är något väldigt viktigt. I dag kom ett SMS från Bank: ”Orginal-Batmobilen såld. 4,2 miljoner dollar. Prisvärt?”.

…tja, om jag haft pengarna hade jag inte tvekat.

TT-Skiöld som vi känner som en man som gärna funderar på livet och dess toppar och dalar slängde ur sig en fundering i taxin:
– Har era naglar också vuxit väldigt mycket sedan vi kom hit?

…enligt TT-Skiöld växer naglar bra i värmen. Eller så beror det på att vi äter frukt till frukost. Det kan också vara en kombination, enligt TT-Skiöld.

Själv tillhör jag den skara människor som lever mitt liv utan reflektera över om naglarna växer mycket eller lite. Vilken typ är du?

Viktor Prodell och Viktor Claesson är tillbaka efter magsjukan, Claesson tränade, Prodell joggade. Pontus Jansson klev av mot slutet med skavsår på båda hälarna och efter att jag twittrat ut den lilla nyheten hamnade jag i en seg diskussion med Blåvitts keeper John Alvbåge som antydde att Jansson fått skavsår för att han ”ville se het ut i nya fräscha dojor. Fåfänga före hälsan”.

Nej, jag köper inte det. Det är möjligt att MFF-backen slarvat med förberedelserna men jag har spelat fotboll i 30 år och skavsår får man ibland. Det klokaste är faktiskt, speciellt två dagar före match, att i så fall kliva av träningen innan det blir för djupt och jobbigt. Sedan får man jobba Compeed dagen efter.

Hetast på dagens träning var nog förbundskaptenen som instruerade med stor glöd. Vi fångade en sekvens rörligt som jag ska försöka visa upp i Bollklubben på fredag.

…om Hamrén gått in i diskussionerna med idrottsministern med samma frenesi hade han kanske fått mer gehör.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB