Startsida / Inlägg

Pontus Jansson glänser mest

av Robbie Lauler

Rutinerna börjar sätta sig här i Chiang Mai: taxi ut till 700-årsstadion på morgonen, intervjuer med de beställda spelarna, följa landslagets träning, hem för att skriva av sig, steka vid poolen, äta en skål ris i någon gränd, steka lite till vid poolen för att slutligen steka ytterligare en stund vid poolen innan solen försvinner bakom en alldeles för hög mur.

…det är ett jävla slit, jag erkänner, men någon måste göra det.

Dagens pressträff rivstartade då Anders Svensson avslöjade att han vill förlänga kontraktet med Elfsborg och spela även över 2014. Han fortsätter också i landslaget vilket rent hypotetiskt kan innebära att Anders lirar ett eventuellt VM 2014 och att Thomas Ravellis landskamprekord definitivt ryker all världens väg.

Jag har inga direkta synpunkter på Svenssons beslut. Han är fortfarande bra nog för en svensk landslagsstartelva och jag tycker att han var allsvenskans bästa spelare 2012. Varför skulle han inte fortsätta?

Nog om det och grattis Elfsborg. Bättre besked kunde de inte få.

Hörde förresten att när Mellberg, Majstorovic och ”Chippen” inte varit med i Blågult under hösten har Zlatan Ibrahimovic hittat en ny landslagsbästis i…trumvirvel…Jonas Olsson. Ett lite oväntat radarpar, det får jag säga, men med stor potential: en streetsmart miljardär och en vänsterintellektuell tänkare – det kan bli något av de grabbarna efter karriären också.

Här i norra Thailand får du en bättre middag för 200 bhat (50 spänn) och du kan åka taxi i en halvtimme för 300 bhat (70 spänn). Om du däremot köper en glass med två kulor på Häagen-Dazs-cafét intill hotellet får du punga ut med 280 bhat (60 spänn). Känns som rena (glass)rånet.

Ni som känner mig förstår att sista frågan i den här artikeln var extra skön att ställa.

Jag följde dagens träningen särskilt noggrant och noterade att vi kan få se en backlinje mot Nordkorea som består av från höger Adam Johansson, Daniel Majstorovic, Pontus Jansson och Pierre Bengtsson. Ett mittfält med Jiloan Hamad, Anders Svensson, Jakob Johansson och Simon Thern. Ett anfallspar med Tobias Hysén och Erton Fejzullahu. En målvakt som heter Pär Hansson.

…detta är en mycket tidig spekulation så ta det för vad det är – en mycket tidig spekulation.

Den spelare som imponerar mest på mig är Pontus Jansson, ingen tvekan om det. Han är längst fram av de lovande mittbackarna som är på plats. Har han bollen vid fötterna skapar han tid och utrymme för ett vettigt uppspel. Passningarna är hårda men exakta. I luften är han en bjässe. Väljer Pontus rätt klubblag nu och får speltid då kan det där bli bra. Möcke, möcke bra till och med.

Jiloan Hamads snabba fötter ser också intressanta ut. Vinterträningen i Stockholm och Örebro verkar ha gett resultat. ”Jille” är på väg mot ett internationellt steg.

Övriga? Jag går igenom läget spelare för spelare nedanför artikeln om Anders här. Synpunkter mottages i kommentarsfältet så svarar jag efter förmåga.

Roligast på träningen var när Erik Hamrén gick igenom grunderna vid defensiva hörnor och visade hur spelaren vid första stolpen ska agera. Hamrén vill inte ha någon som står klistrad vid stolpen utan som är på tå ett halvt steg mot mitten:
– Sedan kan bollen smita in även om det är väldigt litet utrymme här emellan, sa Hamrén och pekade mot stolpen vilket gav en del garv.

…Hamren har förstås helt rätt. Sekvensen han syftade på, Mikael Lustig under EM, är sådant som händer en gång på tusen och visade egentligen bara på okunskapen om fotboll bland alla som engagerade sig i den löjliga ”håll-en-stolpe”-kampanjen på Twitter. Detta kan inte påpekas nog många gånger.

Planen landslaget tränar på är undermålig och landslagschefen Lasse Richt undersöker nu ett byte. Gräsmattan är gul och hård, bollarna studsar och far.

…alltså ett byte till en annan träningsplan, det är inte så att Richt tänker anlägga en ny matta.

Viktor Prodell och Viktor Claesson är fortsatt magsjuka, Claesson är på fötter medan Prodell är fortsatt svag. Tungt för killarna som tydligen tog med kräksjukan hemifrån.

På väg ut till arenan passerade vi två livsfarliga, thailändska vildhundar som stod stridsklara intill vägen…

…som tur var satt vi i en taxi.

Apropå stridsklara: i helgen var det arméns dag här i Thailand och på rikstäckande och engelsspråkiga tidningen The Nations förstasida poserar den här frontruppen bestående av kvinnliga elitagentsoldater…

…inget gäng du vill bli inkastad i piketen av.

Eller?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB