Startsida / Inlägg

Sverige-Nordkorea – den politiska delen

av Robbie Lauler

Innebär en svensk storseger straffarbete för de nordkoreanska fotbollsspelarna?
Sveriges ambassadör i Pyongyang håller det för otroligt.
– Jag tror inte att landskampen har en sådan tyngd, säger Karl-Olof Andersson.

Rykten om att nordkoreanska idrottsmän som misslyckas skickas till arbetsläger har florerat kring enpartistaten på Koreahalvön sedan landet deltog i sitt första VM-slutspel 1966. Ryktena tog ny fart efter 7-0-förlusten mot Portugal i VM 2010.

Före detta förbundskaptenen Moon Ki-Nam – som 2004 flydde till Sydkorea – uttalades sig då i tyska tidningen Bild:
– Spelare och tränare belönas med stora hus när de vinner. Men de får också sona sina förluster i kolgruvorna, hävdade Moon Ki-Nam.
Dåvarande förbundskaptenen Kim-Jong Hun lät inte helt övertygande när han fick frågan om bestraffning kunde bli verklighet:
– Vi misslyckades med vårt mål och jag vill be om ursäkt till vårt folk. Men jag tror inte att vi kommer att bli straffade, sa Kim-Jong Hun.
Han backades upp av landets europeiske representant Karl Messerli som viftade bort det hela som ”sagor”:
– Kvalet till asiatiska mästerskapen börjar snart. Vi behöver alla våra spelare.

Senare förekom uppgifter att laget efter hemkomsten från Sydafrika fick inställa sig i Folkets Kulturplats för en sex timmar lång utskällning från landets idrottsminister och 400 andra nordkoreanska makthavare. Samt att förbundskapten Kim Jong Hun tvingades ta jobb på en byggarbetsplats med 14 timmar långa arbetspass.

I dag möts Sverige och Nordkorea i King’s Cup i Thailand och efter gårdagens träning fick förbundskapten Erik Hamrén svara på frågor om mötet med den kommunistiska diktaturen som anses vara världens mest slutna samhälle.
– Vi har tagit upp det med spelarna, det försöker vi göra inför alla landskamper, vad är det för land vi spelar mot? De får information både muntligt och skriftligt, dels för deras egen skull, dels för att vara förberedda om de får frågor om det.
Hur ser du på uppgifterna om straffarbete efter VM 2010?
– Jag har sett vad det har stått i medierna men jag vet inte om det är sant. Vet du det? Jag har ingen koll om det fungerar så. Jag har ingen koll hur det fungerar i det landet överhuvudtaget. Då är det svårt att ha någon kommentar om det eftersom vi inte vet hur det fungerar där, säger Erik Hamrén.

Sverige har diplomat- och handelsförbindelser med Nordkorea men både FN och EU – och därigenom Sverige – utövar sanktioner mot landet eftersom Nordkorea i strid med internationella överenskommelser har utvecklat kärnvapen och genomfört kärnsprängningar. Sanktionerna består i att vissa produkter inte får exporteras dit samt att vissa tillgångar fryses.

Den svenske ambassadören på plats i Pyongyang känner dock inte till att fotbollsspelare någon gång skulle ha skickats till straffarbete.
– Det kan jag inte tänka mig, säger Karl-Olof Andersson.
Han ser inte någon risk att det skulle ske vid en eventuell svensk storseger i dag heller:
– Jag tror inte att landskampen har en sådan tyngd.
Rapporteras det inför matchen i nordkoreanska medier?
– Inte vad jag har sett. Jag har frågat några lokalt anställda men de kände inte heller till något. Fotboll är populärt i Nordkorea men mötet med Sverige har inte fått någon uppmärksamhet ännu.
Hur går det, tror du?
– Jag hoppas givetvis att Sverige vinner. 3-1 kanske? säger Karl-Olof Andersson som säger att han brukar följa fotbollslandslaget och beskriver sig som allmänt sportintresserad.

Svenska Fotbollförbundets överledare på plats, styrelseledamoten Kenneth Håkansson, om varför Sverige väljer att möta Nordkorea:
– De är inte blockerade av fotbollssamfundet. FN har vissa sanktioner men Sverige har fulla diplomatiska förbindelser. Vi har en klar inställning när vi ska spela och inte spela. Vi följer hur Fifa och ytterst FN agerar, säger Kenneth Håkansson.