Reinfeldt sparade på krisberedskapen
WHO höjer varningsnivån för en pandemi. Många länder ökar kontrollen av resenärer och avråder från besök i Mexico om de inte är nödvändiga.
Här i Sverige säger myndigheterna att beredskapen är god. Det är deras uppgift att säga så i det här läget, och det stämmer att planerna mot en pandemi blivit bättre efter de senaste årens debatt.
Men det finns fortfarande brister.
I dagens ledare beskriver vi hur Fredrik Reinfeldts regering stoppade arbetet på en egen vaccinfabrik, som kunde ha säkerställt skyddet av hela den svenska befolkningen. Istället har Sverige upphandlat vaccin från läkemedelsbolaget Glaxosmithkline, men det räcker bara till vissa grupper av svenskar.
Det finns också annat att kritisera.
Avregleringen av primärvården kan göra det svårare att samordna smittskyddet vid en pandemi.
Privatpraktiserande veterinärer ska enligt förslag från regeringen kunna få hand om smittskyddet bland djur, trots att detta borde vara samhällets ansvar.
Regeringens information om den senaste influensan har brister.
Fördelningen av läkemedel kan bli orättvis. Enligt vissa uppgifter kan privata företag och enskilda personer ha skaffat sig tillgång till den antivirala medicinen Tamiflu utanför landstingens regelverk, utan att Socialstyrelsen ingripit tillräckligt.
Fortfarande är det osäkert hur farlig svininfluensan är, eller kan bli. Vårt läge inför en pandemi skulle ändå vara bättre om inte Reinfeldt sparat på krisberedskapen och avreglerat vård och djurskydd av ideologiska skäl.
Läs även ledarsidans tidigare artiklar om beredskapen mot en pandemi, till exempel:
”Vem får det dyra smittskyddsvaccinet” (2005)
”Löftet om vaccin är inte mycket värt” (2005)
”Välj rätt” (2005)
”Vår beredskap är inte god nog” (2006)
”Beredskapen som försvann” (2006)
”Ingen vaccinfabrik – dålig krisberedskap” (2008)
Mats