Startsida / Inlägg

Mallorcas fem bästa toppar

av Pär Olsson
Felip Marti Mayol och Donna Barritt tar igen sig på toppen med Soller nedanför.
Jag träffade Felip och Donna vid Puig de l’Ofre. Vi flämtade alla över den magiska utsikten.

Vi har gått från vår till försommar och det är dags för hajk. Bergstopparna är fria från snön som föll i februari och ängarna är fulla av blomster. Vandringssäsongen drar igång på allvar. Jag har gjort några av mina vackraste vandringar i Tramuntana. Känslan av berg och hav på 1 000 meters höjd är svårt att slå. Den drygt 90 km långa bergskedjan som löper utefter västkusten är en spektakulär naturupplevelse. Jag har gjort många dagsturer men jag har även övernattat i flera av vandrarhemmen som finns utefter lederna. Min favorit är härbärget Muleta vid fyren i Puerto Soller. Det är den ultimata platsen att njuta av solnedgången från terassen efter vandringen.

 

Valldemossa, Det sägas att det var kopositören Frédéric Chopin och feministen och författarinnan Aurore Lucile Dupin som skrev under pseudonym George Sand som öppnade upp Europas ögon för Mallorca och turismen.
I Valldemossa handlar jag godsaker på bageriet innan vandringen.

Här är mina fem toppfavoriter:

Puig Major 1 445 meter, det är det högsta berget och utsikten från toppen är fantastisk och är min favorit hittills. Vägen upp går genom högt gräs och steniga branter. Det är inte helt enkelt att ta sig upp.

Puig de Massanella 1 364 meter, är en riktig muskelkramare men väl på toppen är det bara vinden som susar. Från toppen kan du se en av de vattenresoarer som finns i området.

Puig de Galatzó 1 027 meter är en heldagsvandring. Det finns några olika vägar upp på toppen. Jag valde att utgå från Capdellá och även fast det inte är den högsta bergstoppen så sätter det prov på konditionen.

Puig de l’Ofre 1 093 meter. Jag tycker att den vackraste vägen upp är från byn Biniaraix. Det är en nästan tre timmars uppförsbacke så ett gott flås underlättar. Glöm inte att mata åsnan som förmodligen står och tigger grässtrån halvvägs upp.

Camino Archiduc och Puig de’s Teix 1 064 meter, leden är döp efter aristokraten Archiduque  Luis Salvador. Den startar och slutar i Valldemossa och är drygt 15 km. På den här vandringen får man uppleva det karga mallorquinska landskapet.

Guide till Mallorcas vandring.

 

Sierra de Tramontana på Mallorcas västkust är nästan ett måste och för den som har tagit sig upp till topparna bör kasta sig ner för serpentinvägarna som leder till vackra viken Sa Calobra.
Serpentinvägen leder till en av mina favorit vikar, Sa Calobra.
Cala Deia.
Ruta de la Piedra en Seco passerar Cala Deia och ett dopp i havet är ett måste.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB