Startsida / Inlägg

Danska kungligheter i Andratx

av Pär Olsson

DSC_3641

Den röda mattan är utrullad i entrén till konstcentret CCA i byn Andratx. Grundaren Patricia Asbaek har svårt att stå still när hon väntar på att den danska konstnären HRH Prins Henrik ska anlända till sin utställning som officiellt öppnar i morgon.

DSC_3017

Många stora konstnärer har passerat galleriet sedan Jacob and Patricia Asbaek öppnade portarna för 15 år sedan. Men det är första gången som kungligheter ställer ut i vad som har blivit Mallorcas största konstcenter. Med kärlek till nutida konst har det sakta men säkert vunnit mallorquinernas förtroende och uppskattning.

– När vi startade konsthallen var gannarna skeptiska och de trodde att vi hade någon slags ufo-klubb, berättar Particia och skrattar.

DSC_3737

Att ägarna har danskt ursprung märks i det smakfulla palatset som de har konverterat till sitt eftertraktade galleri. Inte minst för konstnärer som kan ansöka om att få komma och jobba under en månad i ateljéerna som erbjuds. Hit har de tyska paret Nina och Torsten Römer kommit för att hitta inspiration under september månad.

– Vi besökte byn S’Arracó och fick se ett religiöst firande i byn. Det vi såg har vi nu illustrerat i två målningar, berättar Nina Römer som är ledsen över att snart bli tvungen att resa hem.

DSC_3771

I ateljén bredvid håller Morten Skrøder på att skapa. Han har varit här i en vecka och är helt salig över att ha fått möjlighet att spendera tid på ön. Även fast han ganska nyligen anlände har han hunnit ordna ett kreativt kaos inne i sin ateljé.

DSC_3750 DSC_3702

Jag förstår varför konstnärer gärna vill komma hit eftersom det är en oroligt vacker plats omringad av höga berg. Lockande är också innergårdens lugn och pelarna som stöttar upp den vackra balkongen som löper runt gården.

Uppståndelsen i entrén fortsätter och alla väntar förväntansfullt på Prins Henrik, danska Drottningen Margrethes man. Han ska ge oss en privat visning av sin utställning Rencontre Fabuleuse som officiellt öppnar i morgon. Han ställer ut skulpturer som han har gjort under sina verksamma år. Detta presenteras i en gemensam utställning med konstnären Carl-Henning Pedersen. I galleriet blandas Carl-Hennings fantasifulla oljemålningar med Prins Henriks lika påhittiga och bitvis vulgära statyer.

DSC_3008

Det är en oas som jag gärna kommer tillbaka till för att inspireras av konst, kanske få ett ord med en av konstnärerna som jobbar i ateljéerna eller bara sitta och njuta av lugnet på innergården eller bläddra i en av böckerna över en kaffe i det fina kaféet.

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB