Startsida / Inlägg

Här provar jag årets vin först av alla

av Pär Olsson
dsc_1126

Morgondimman skingra sig när jag parkerar hos en av Mallorcas större vinproducenter Tianna Negre. Deras bodega ligger mellan Binassalem och Inca. Vingården flyter ut mot Tramuntana som reser sig upp mot molnen. Jag får aldrig nog av att åka på de smala vägarna mellan vingårdarna som ligger koncentrerade i området kring Santa Maria och Binassalem.

Marken ligger grön under mandelträden och blommor skjuter i luften och vänder sina kronblad mot solen. Vore det inte för de höstgula vinrankorna skulle det lika gärna kunna vara vår i luften. Bladen på rankorna har vissnat och druvorna är sedan länge plockade. Och det är därför jag har kommit till vingården denna morgon.

dsc_3138

Jag har blivit inbjuden att vara med när oenologerna på Tianna Negre ska sätta årets coupage (blandning) för gårdens rosé – och röda vin. Vilka kommer att bli årets årgång, 2016. Det är en av oenologens viktigaste dag på året. De har förberett sig i månader för att komma fram till dagens resultat.

dsc_1762

Det är fascinerande hur de brinner för sitt vin och hur de hela året kämpar mot torka, sjukdomar, hagel och annan ohyra som kan drabba de sårbara vinrankorna. Därför är det med mycket glädje som jag möter Joan Toni Llado som är ansvarig över Tianna Negres bodega. Han står salig bakom cirka 30 flaskor med vin från årets skörd som ska blandas varsamt centiliter för centiliter. Vid hans sida har han back up från de andra oenologer som har kommit för att hjälpa till.

dsc_3422

Varje år i början av november träffas de högtidligt på gården för att blanda vinet med finess. Joan Toni berättar att årets coupage för de vita vinerna redan är klart sedan förra veckan. Han är väldigt entusiastisk över årets viner som han tycker har fått sin perfekta karaktär. Jag fick smaka på Velorose, Ses nines Rosado och El Columpio. Det var häftigt att få vara en av de första att smaka på vinet som ska bli årets vintage. Nu väntar jag med spänning på att att de ska hamna i sina buteljer och sedan komma ut i handeln.

Mallorca har lång historia med att framställa vin. De flesta vingårdar finns samlade på den centrala delen av ön. Producenterna varierar i storlekar men de flesta erbjuder vinprovning med följd av en runtur i bodegan.

Mina favoriter är bland annat:

 • Tjänstgörande redaktör: Marcus Älverbrandt
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB