Startsida / Inlägg

Ett vintertropiskt vattensafari

av Pär Olsson

Jag vill börja med att passa på att önska ett gott nytt år! Ni kanske tror att Mallorca ligger i vinterdvala men så är det inte. Vi har precis klivit in i den bästa säsongen för att gå på upptäcksfärd i Tramuntanas dalgångarna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Solen har ännu inte hunnit bränna bort morgondimman i Biniaraix strax utanför Soller när vi parkerar bilen. Det är bara några grader varmt och det stora samtalsämnet i gruppen är hur kallt det kommer att vara att fira sig ner genom vattenmassorna som forsar i flodrännan i bergen ovanför oss.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bäckarna ligger torra under större delen av året men är nu fulla med kristallklart vatten efter vinterns regn. Regnvattnet banar sin väg ner mot havet och bildar små vackra vattenfall och naturliga pooler längs vägen. Det absolut bästa sättet att upptäcka dessa gömda delar av ön är med repellering utrustning. Det är utmanande och roligt att fira sig ner genom passagen.

DCIM101GOPRO

Det var inte svårt att hoppa på när mina kompisar föreslog att vi skulle göra barranquismo/canyoning i Tramuntana. Från byn Biniaraix var det dryg en timmas vandring för att nå Torrent de l’ofre som vi kommit för att utforska.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vandringen uppför El Barranco de Biniaraix är underbar och faktist en av mina favoriter på ön och del av Leden är en del av Ruta de la Piedra en Seco. Väl uppe vid toppen stoppar jag ner min övergödda jullovsmage i en trång men välbehövliga våtdräkt och äventyret börjar. Det är sällan man får se Mallorca så tropiskt vackert med vattenfall som dansar på mjuka stenar och bergväggar som är illgröna av mossan som vuxit under hösten. Trots kylan var det karibisk stämning när vi en efter en kastade oss ut för fallen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det var sjukt skoj att hala sig ut för stupen som varierade från bara några meter upp till 40 meter höga. Vissa delar fanns det naturliga rutchbanor som vi brakade nerför för att hamna med ett stort plums i poolernas iskalla vatten!

Det krävs inte någon erfarenhet för att göra detta annat är normal fysik kondition. Vi använde oss av Més Aventura som anordnar utomhusaktiviteter och har all nödvändig utrustning som behövs. Det finns olika svårighetsgrader på lederna och guiderna hjälper gärna till att välja rätt led efter din förmåga.

Jag är helt klart barranqismo-biten!

Tack för bilder Lilit Miribyan och Més Aventura.

Guide till vandring på Mallorca.

DCIM101GOPRO
 • Tjänstgörande redaktör: Karin Selåker Hangasmaa, Ellinor Brenning
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB