Startsida / Inlägg

Allsvenskan managers tio största fynd

av Andreas Lillhannus

 

Förra årets skyttekung i allsvenskan blev John Owoeri, tätt följt av ”Basse” Andersson och Vidar Örn Kjartansson.

I andra änden höll AIK:s Patrik Carlgren flest nollor (14 stycken) tätt följt av Malmös Johan Wiland.

Inga skrällar där, va? Men spelare som på förhand sitter på en viss klass kostar ju en del, så i dag fokuserar vi i stället på spelare under radarn.

Nu är det bara två dagar kvar och ni har väl hunnit göra ert lag? Om inte, så gör det HÄR!

Här är, i mina ögon, vårens tio största fynd:

Sead Haksabanovic, mittfältare, Halmstad: 4 500 000
Allsvenskans överlägset mest spännande spelare? Med Alexander Isak borta är konkurrensen… obefintlig. Haksabanovic, född 1999, var Halmstads och kanske hela superettans bästa spelare i fjol och var, typ, klar för Club Brügge i vintras. Kan explodera i vår.

Per Karlsson, försvarare, AIK: 4 500 000
Är billigast bland samtliga AIK-försvarare bortsett från nyförvärven.
Gjort ett mål på elva år men är sällan skadad, sällan petad och gör än mer sällan en dålig match. En defensiv trotjänare i ett lag som släpper in lite mål.

Ismael, mittfältare, Kalmar FF: 4 500 000
Egentligen hugget som stucket vem en ska plocka från Kalmars centraltrio i Ismael, Romario och Rasmus Elm. Elm är billigast, en miljon mindre än Ismael, men har en skadehistorik som gör att det känns… osäkert. Ismael var allsvenskans stora överraskning i fjol och borde, med all respekt, spela i ett bättre lag.

Mikael Boman, anfallare, IFK Göteborg: 4 000 000 
Vem ska göra mål i IFK Göteborg?
Tobias Hysén har inte riktigt Jörgen Lennartssons förtroende, och Elias Omarsson är, till ett pris på 6 000 000, en alldeles för stor chansning.
Med ett mittfält som håller hög klass behövs bara en tillförlitlig anfllare som står rätt i boxen vid rätt tillfälle, Bomans specialitet.

Othman El Kabir/Kerim Mrabti, mittfältare, Djurgården: 3 500 000/3 000 000
Özcan Melkemichels sätt att spela fotboll med Djurgården utgår mycket från kanterna. Där får Othman, åt vänster, och Kerim åt höger, ytor, tid och möjligheter. El Kabir hade ett någorlunda tungt första år i Djurgården och har sett pigg ut under försäsongen. Kerim Mrabti har haft en så tung skada, men sitter på så mycket kvalitét.

Birkir Mar Saevarsson, försvarare, Hammarby: 3 500 000 
Hammarbys spelsätt bygger mycket på vad Jiloan Hamad gör och vart han befinner sig på en fotbollsplan.
Allt som oftast utgår han från höger, viker in i mitten vilket ger Birkir Mar Saevarsson en korridor som han gärna tar. Offensivt lagd redan i grunden, Bajens sätt att spela kan göra Birkir till en poängkung.

Rasmus Elm, mittfältare, Kalmar FF: 3 500 000
Missade mycket av förra säsongen på grund av sjukdomar och skador men när han spelade så såg vem som helst varför Elm sågs som svensk fotbolls nästa storstjärna. Passningarna, blicken och tillslaget – det finns ingen i allsvenskan som kan mäta sig med Elm. Osäker fysisk status, men för det priset finns det inget att tveka på.

Stipe Vrdoljak, försvarare, AIK: 2 500 000
Står som försvarare på spelet vilket han i försvar också är. När AIK har bollen, däremot, ångar han fram längst vänsterkanten, precis som Daniel Sundgren gör åt höger. AIK:s anfallare har en snittlängd på 1.91, och de flest målen kommer att göras på inlägg. Gillar det jag sett av kroaten på försäsongen.

Martin Lorentzson, försvarare, Örebro: 2 500 000
Minns ni hur det såg ut förra gången han spelade i Sverige, då i AIK? Martin Lorentzson hade då en nästan kuslig förmåga att, trots sin relativt korta längd, dyka upp i straffområdet för att göra mål. Har redan skallat in bollar för Örebro under försäsongen och lär, om historien upprepar sig, fortsätta med det.

SKAPA DITT EGET LAG HÄR!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB