Startsida / Inlägg

Allt du behöver för att ta ut ett succélag i Hockeyallsvenskan

av Nils Paulsson
lagnes
Dags att plocka ut ett managerlag i hockeyallsvenskan och här är mina bästa tips.
Tänk på att många lag alternerar målvakter. Ta en målvakt som du vet kommer få stå i många matcher. Det behöver nödvändigtvis inte vara dåligt att ta en målvakt från ett bottenlag eftersom det laget får många skott emot sig och varje räddning ger 4000 kr.
Satsa på billiga backar. I fotboll får backar mer poäng för mål och målgivande passningar, så är det inte i hockeymanager. Ska du ändå lägga pengar på backar ska det vara på offensiva backar.
Kolla spelschemat! För de som orkar finns det ”gratispoäng” att hämta om man tajmar spelare mot spelschema.

* * * SKAPA DITT EGET LAG HÄR! * * *

### 5 SPELARE ATT FYNDA:

 
Luke Pither, forward, Almtuna
Pris: 3 500 000
Kanadensaren öste in 44 poäng på 37 matcher i farmarligans farmarliga ECHL och har värvats som ett komplement till David Vallorani, som han var lagkamrat med i Brampton. Lär dras med i Valloranis poängproduktion.
 
* David Vallorani, forward, Almtuna
Pris: 4 000 000
Har varit en poängspruta i flera år i lägre divisioner och imponerat på försäsongen. Almtuna är förvisso tippat att vara i botten, men den rutinerade kanadensaren lär göra sina poäng ändå, särskilt som han fått sällskap av sin radarpartner Luke Pither.
* Stefan Söder, forward, Pantern
Pris: 4 000 000
En late bloomer som snittade en poäng per match när Troja avancerade till hockeyallsvenskan förra säsongen. Har imponerat på försäsongen och ska nu bevisa att han håller på högre nivå. Jag tror att det blir bra produktion sett till prislappen.
* Jonathan Johnson, forward, Troja-Ljungby
Pris: 4 500 000
Spelar förvisso i ett lag som många tippar i botten, men jag tror att nykomlingen har något lurigt på gång. Nyförvärvet Jonathan Johnson, son till Vita Hästen-tränaren Jonas Johnson, har legat runt 20 poäng två säsonger i rad i Taif och får nu en ledande roll i Troja.
* Niklas Rubin, målvakt, Tingsryd
Pris: 5 000 000
Seriens kanske bästa målvakt i ett av seriens tätaste försvar. Given förstemålvakt, som kommer få stå merparten av matcherna. Fem mille för honom känns billigt, även om jag tror att Tingsryd kan få det svårare i år än tidigare.

### 6 BILLIGA CHANSNINGAR:

* Roope Ranta, forward, Oskarshamn
Pris: 3 000 000
Har förvisso inte övertygat på försäsongen, men den finske miniliraren är värvad som en spetsspelare och kommer få chanser i power play. Sprutade in 57 poäng på 52 matcher i tyska andraligan förra säsongen. Nog fasen ska han väl kunna måla i HA också.
* Jeff Hayes, forward, BIK Karlskoga 
Pris: 3 000 000
Öste in 52 poäng på 41 matcher i tyska andraligan förra säsongen. Har inte imponerat på försäsongen och inte nätat än, men om kanadensaren lyckas acklimatisera sig i de värmländska skogarna är tre mille värt att chansa på. Ger utrymme i kassan för att plocka in dyra stjärnor.
* Lukas Wernblom, forward, Modo
Pris: 4 000 000
Modo-ikonen Magnus Wernbloms grabb fick testa på hetluften redan förra säsongen och var precis lika respektlös och orädd som sin far. Har en grym potential och kan han bara hålla sig i skinnet kan det bli en raketutveckling denna säsong. Men nej, han är ingen poängspruta.
* Markus Persson, forward, Södertälje
Pris: 4 000 000
Gjorde succé i Tingsryd för två säsonger sedan och värvades till Västerås, men fick säsongen spolierad av skada. Är nu skadefri och kan få en nytändning i SSK, även om han varit blek på försäsongen. En chansning, men fyra mille kan det vara värt.
* Ludvig Nilsson, forward, Almtuna
Pris: 4 000 000
Var på väg mot stjärnorna som 20-åring då han hade en riktigt bra säsong i Timrå. Tog på sig en för stor SHL-kostym i Modo och återvände till Timrå – där förra säsongen blev en missräkning. I Almtuna hoppas han få en mer framträdande roll offensivt.
* Patrik Parkkonen, back, BIK Karlskoga
Pris: 4 500 000
Finländaren öste in 50 poäng på 52 matcher i tyska andraligan förra säsongen, imponerande för en back. Har ett mäktigt slagskott och kommer bli ett viktigt vapen i power play. Men på försäsongen har han inte imponerat och är fortfarande mållös vilket gör att jag sätter honom som en chansning i stället för ett fynd.

### 5 SPELARE ATT UNDVIKA:

* Eric Castonguay, forward, AIK
Pris:12 000 000
Vann interna poängligan i Leksand i SHL i fjol och är kanske seriens bäste spelare i sina bästa stunder. Men har missat matcher på försäsongen och enligt uppgift är det ljumskarna som spökar. Tolv mille i sjön om han inte kan spela.
* Mattias Ritola, forward, Leksand
Pris: 10 000 000
En lirare av guds nåde, men har opererat blindtarmen och missar premiären. Lär dock leverera när han gör comeback, men vänta med att plocka in honom tills han är hundra procent fit.
* Alex Friesen, forward, Leksand
Pris: 10 000 000
Nästan 300 matcher i AHL låter mäktigt, men det här är en tvåvägscenter som inte kommer ösa in poäng. Förra säsongen blev det 12 poäng på 76 matcher, vilket inte ens skrämmer hockeyallsvenska försvar. Tio mille är för dyrt!
* Fredrik Lindgren, back, Leksand
Pris: 9 000 000
Skridskovirtuosen är kanske seriens bäste back, men han är sannerligen ingen poängspruta. Under de senaste fyra säsongerna i Skellefteå har det bara blivit 29 poäng (ynka 2 mål!) på 188 matcher. Nio mille känns för dyrt, även om han lär hinka in del poäng för segrar och plus/minus-statistik.
* Nicklas Grossmann, back, Södertälje
Pris: 8 500 000
Över 600 NHL-matcher snackar man inte bort i första taget, men det är inte mycket värt när man ska samla poäng i manager. En defensiv backbjässe som rensar framför eget mål, men knappt producerar framåt gör kanske Mats Waltin glad, men inte dig som managercoach.
***

Mitt lag undrar ni?

Det kommer bli många ändringar under seriens lopp, men jag tror stenhårt på Modo och kör Hans ”Säcken” Särkijärvi (7 500 000 kr) som tränare.
 
Niklas Rubin, Taif, (5 000 000 kr) blir min målvakt med motiveringen jag har gett här ovanför.
På backsidan väljer jag Patrik Parkkonen, BIK Karlskoga, (4 500 000 kr) trots att han inte levererat på försäsongen. Tobias Ericsson, Modo, (7 000 000 kr) går förvisso på sju mille, dyrt för en back, men det här är en rutinerad pjäs som har offensiva skills efter sina många år som forward.
På forwardssidan blir Henrik Björklund, Modo, (12 000 000 kr) min lagkapten. Snajpern är en stabil poängplockare och förefaller sedan han lämnat Karlskoga lyckats tygla sitt temperament som förr renderade i en del idiotiska matchstraff.
Manuel Ågren, Oskarshamn, (10 500 000 kr) kan så småningom bli min kapten. Hade en grym utveckling i fjol och håller i mitt tycke SHL-klass.
Med lite pengar kvar i kassan går sista forwardsplatsen till Jeff Hayes, Karlskoga (3 000 000 kr). Den här killen vet bevisligen hur man gör mål och poäng, frågan är bara om han även lyckas i hockeyallsvenskan. Jag håller tummarna!
Utmana mig och gå med i Lagnelius Liga här!
//Emil K Lagnelius
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB