Merkel dödar de fattigas hopp
avReportern från Irland undrar om Merkel nu när hon vunnit valet kan tänka sig att lätta lite på de tuffa kraven för de länder som råkat värst ut i eurokrisen.
Merkel tittar på honom en kort stund och svarar sedan iskallt.
– Europapolitiken ligger fast. Det blir inga ändringar.
På presskonferensen med Merkel dagen efter valsegern är det tydligt utifrån frågorna från de utländska reportrarna att människor från Grekland, Portugal, Spanien, Irland och Italien hoppas att Tyskland nu ska släppa lite på den hårda åtstramningspolitik som gällt hittills under krisen.
Senaste månaderna har det varit rätt tyst om finanskrisen. Helt enkelt därför att Merkel inte varit särskilt villig varken att tala om den eller ta några nya initiativ.
I väntan på hennes omval låg det mesta på is.
Ännu är det inte klart vilken regering som Tyskland får men att Merkel regerar vidare är det ingen tvekan om.
Den som hoppats att hon skulle överge åtstramningsspåret blir av allt att döma besviken.
För medan Merkel enkelt parerade alla frågor om hur en framtida regering ska se ut, hur snabbt den kan vara på plats och så vidare så svarade hon väldigt tydligt på frågorna om krisen i Europa.
Hon berömde länderna för att de kommit en bit på väg men sa att krisen var långt ifrån över. Med andra ord är det många av de värst drabbade länderna som måste göra mer för att hamna på rätt köl.
– Det Tyskland klarat kan andra länder också fixa, säger en kompromisslös Merkel.
Ändå kanske förbundskanslern inte har sagt sitt sista ord i frågan.
Hon måste trots allt locka med något för att få SPD eller De Gröna att gå in i en koalition med henne. Särskilt som FDP som regerade tillsammans med henne förra perioden tappade så stort på samarbetet att de ramlade ur riksdagen.
Socialdemokraterna har visserligen stött Merkels Europapolitik med vill att sparåtgärderna nu också kompletteras med stimulanser för att få igång de svagaste ekonomierna.
– Man kan inte bara spara och spara, som Peer Steinbrück, kanslerkandidat för SPD säger.
Kanske kan SPD tvinga Merkel att lätta lite på spartrycket. Något som för övrigt hennes finansminister Wolfgang Schäuble signalerade redan före valet.
Merkel har egentligen ingenting emot en tvåfrontsattack men om hon på minsta sätt ger en öppning om att spara inte längre gäller är hon orolig för att de mest skuldsatta länderna ska börja sätta sprätt på pengarna igen.
Valresultatet visar att Merkel har tyskarnas stöd för sin hårda linje.
Extra draghjälp inför regeringsförhandlingarna med SPD fick hon också i dag av en färsk opinionsmätning där tre av fyra tillfrågade tyskar säger att de vill att Wolfgang Schäuble ska fortsätta som finansminister.
Förra gången det var en så kallad stor koalition hade SPD finansministerposten.