Startsida / Inlägg

Reinfeldt vill skicka svenskar till Ukraina

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet
Reinfeldt när han anländer till toppmötet i Bryssel.
Reinfeldt när han anländer till toppmötet i Bryssel.

BRYSSEL. Fredrik Reinfeldt ser sammanbiten ut när han anländer till Europarådets pampiga byggnad i ett vårlikt Bryssel där toppmötet hålls i dag och i morgon.

Till en liten grupp svenska journalister som samlats längs ”staketet” säger statsministern att Sverige är berett att skicka observatörer till Ukraina.

– Ryssland har ju hittills sagt nej till den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s mission. Då tycker jag EU bör ta initiativ till att skicka dit folk. Sverige står beredda att vara med. Vi behöver ögon och öron på plats i Ukraina så vi vet vad som händer på marken.

Av hans övriga svar drar jag slutsatsen att det enda övriga som finns på bordet när de 28 regeringscheferna träffas är marginellt utökade sanktioner mot Ryssland.

– Vi har en lista med namn utöver de 21 personer som redan utsatts för sanktioner. Vi kryper högre upp i hierarkin på folk med ansvar för det som skett och som utsätts för frysning av finansiella tillgångar och begränsad rörelsefrihet. Det som kallas steg två.

Frågan är om dessa sanktioner verkligen är tillräckligt effektiva för att få Putin att backa. Efter tre veckor har den ryske presidenten inte visat några som helst tecken på att han lyssnar på varken EU och USA.

Reinfeldt vill inte slå till redan nu och införa hårda ekonomiska sanktioner men säger att han tänker föreslå att man förbereder sådana. Det som kallas steg tre.

– Men det kräver i så fall ytterligare provokationer av Ryssland, troligen i södra och östra Ukraina. I det läget handlar det om handelssanktioner. Vi stänger ner mycket av de ekonomiska kontakterna med Ryssland. Ett vapenembargo vore ett naturligt sätt att börja.

Reinfeldt hävdar att dessa sanktioner inte går att införa utan omfattande förberedelser.

– Ryssland ekonomi är oerhört integrerad med övriga Europas.

Det är fullt med folk vid Vip-ingången där Reinfeldt står. De flesta regeringschefer går in utan att stanna. Därför samlas det extra mycket folk runt den svenske statsministern som tror det finns stora risker att Putin ännu inte är klar med sina aggressioner mot grannländerna.

– Jag är övertygad om att Putin tycker han nått stora framgångar och han verkar i en känsla av eufori. Finns stora risker att den känslan fortsätter att styra hur han agerar framöver. Det finns fler eskaleringsrisker än Ukraina.

Reinfeldt är uppenbart frustrerad över Ryssland beteende. Det gäller även många av de övriga regeringscheferna. Men det är också tydligt att han på toppmötet kommer att mana till lugn och besinning.

– Vi kan inte alla börja betrakta varandra som huliganer där inga regler gäller och man kan uppträda hur som helst. Vi har en ordning för umgänge, för hur vi ska behandla varandra som Ryssland nu inte vill respektera. Vi vill ha tillbaka dem dit. Till förhandlingsbordet.

Presschefen drar i Reinfeldt. Det är dags att gå in till mötet och kvällens middag med de övriga regeringscheferna då Ukraina står på dagordningen.