Startsida / Inlägg

Obama sätter press på Kina

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

President Obamas initiativ kan vara det viktigaste som hänt i klimatfrågan sedan hotet började tas på allvar.

Om USA hoppar upp på klimattåget kan det tvinga även Kina att agera.

Med världens två största förorenare på banan finns chans att det äntligen händer något.

USA och Kina står tillsammans för cirka 40 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Under en rad av år har båda länderna bromsat varje försök att på allvar börja ta itu med de egna utsläppen. Detta trots att en nästan enig forskarkår pekat på hur stora utsläppsminskningar som måste göras för att hindra att uppvärmningen når över två grader, den gräns då verkligt stora klimatförändringar drabbar vårt jordklot.

Omvärlden har känt att om varken USA eller Kina är beredda att göra något vad är då vitsen att de vidtar en massa åtgärder.
När president Obama nu på upploppet av sin presidentperiod på allvar är beredd att minska de amerikanska koldioxidutsläppen med 30 procent fram till år 2030 så är det ett riktigt genombrott.

Det är ett genombrott för klimatfrågan i USA där kritiska kongressledamöter från oljeproducerande delstater länge gjort allt de kunnat för att stoppa och förhala alla krav på utsläppsminskningar.

Det är ett genombrott globalt eftersom USA nu slutar ställa sig vid sidlinje och bara säga nej. Om USA gör allvar av Obamas löften och minskar utsläppen sätter det press på en rad länder som hittills sagt att ”varför ska vi göra så mycket när USA gör så lite”.

Det gäller även en rad utvecklingsländer som hittills gjort väldigt lite för att minska sina utsläpp i ivern att industrialiseras.

Största av alla blir pressen på Kina som även de kunnat gömma sig bakom USA ovilja att agera.
Den utsläppsminskning som Obama åtar sig att USA ska göra är inget som i sig löser klimatkrisen. Det viktiga är trendbrottet från passiv till aktiv aktör.

Även om beskedet från Vita huset även denna gång möttes av högljudda protester från kongressmän som varnar för att detta innebär slutet för jobben i stora oljeproducerande delstater och att den bräckliga ekonomiska tillväxten nu åter riskerar att falla ner i avgrunden, så är stämningsläget i USA ett annat.

Efter stormen Sandy på USA:s östkust 2102 och en rad allvarliga väderrelaterade katastrofer under vintern så har utrymmet för klimatförnekare minskat. Alltfler amerikaner köper den koppling mellan människans påverkan och ökningen av extremt väder som forskarna hävdar finns.

Det är ingen slump att Obamas utspel kommer bara dagar innan den nya omgången av FN-ledda klimatförhandlingar inleds i Bonn på onsdag. För första gången på länge slipper USA iklädda sig skurkrollen.

Connie Hedegaard, EU:s klimatkommissionär säger till nyhetsbyrån AP att USA:s nya regler är ”de starkaste åtgärder USA tagit hittills för att bekämpa klimatförändringarna”.

Men det krävs ännu mer uppoffringar av ännu fler om uppvärmningen ska hinna stoppas i tid.