Startsida / Inlägg

Annonsörer backar från Workcare

av Jenny Agö
nšsunds vŠrdshus.jpg
På Nösunds värdshus på Orust annonserar man efter tre kockar på Workcare. ”Det är bra att gå ut med en bred sökning” säger vd Lisa Lind.

Robin Lindqvist la ut en annons på Workcare för att han ville hjälpa till. Det kostar honom mindre än 3 000 kronor i månaden att avlöna en man i 50-årsåldern som nyligen avtjänat ett fängelsestraff.
– Jag vet att det är jobbigt att vara långtidsarbetslös och eftersom jag är egenföretagare kunde jag ta in en person och ge honom arbetsuppgifter så att han känner sig behövd, säger han.

Mannen jobbar heltid med kundsamtal och har 21 000 kronor i lön. Av det betalar Arbetsförmedlingen 18 360 kronor.
– Jag ser det inte som att jag har kommit billigt undan. Hade jag haft en byggfirma och låtit honom vara ute och slita hela dagarna hade det varit en annan sak. Det är en tjänst som inte hade behövts annars och de här tretusen kronorna hade jag kunnat göra annat för, säger han.

Vi fick kontakt med Robin Lindqvist genom Workcare. Men när vi på egen hand ringer runt till annonsörer på sajten känner de flesta inte ens till sidan. Två av dem har också sett till att deras annonser tagits bort efter samtalet med Aftonbladet.
– Det är lurendrejeri och vi har inget att göra med den här sidan, säger en arbetsgivare.

Andra är överraskade men ser positivt på den nya annonsplatsen eftersom de faktiskt aktivt söker efter bidragsjobbare och hade skrivit det i annonsen.
– Det är ju en kostnadsfråga. Man kan ha mer personal och också möjlighet att testa personal till en bättre kostnad. Sen vill vi hjälpa folk som har svårt att få jobb också, säger Catarina Abdelkhalek som både serverar och administrerar rekryteringen på Hägerstalunds wärdshus i Stockholm.
Hon går själv på nystartsjobb sedan ett par år tillbaka, precis som diskaren och en kock på värdshuset.
– Det är kompetensen som är avgörande men vi är inte skygga för att ta in personer med bidrag, säger hon.

Lisa Lind, vd för Nösunds världshus på Orust, fick ett mejl från Workcare där de erbjöd annonsplats för 480 kronor. Efter att förgäves ha annonserat efter kockar och övrig personal på Arbetsförmedlingen nappade hon på erbjudandet.
–  Jag började känna mig stressad inför sommaren och tänkte att äntligen var det någon som kanske kan hjälpa till. Vi söker inte aktivt efter bidragsjobbare men det är bra att gå ut med en bred sökning. Det innebär ju inte heller att de inte har kompetensen, säger Lind.

  • Tjänstgörande redaktör: Lukas Jacobson, Jenny Åsell, Aleksandra Wojcik
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB