Startsida / Inlägg

LO: De berikar sig på skattemedel

av Karin Östman
Oscar Ernerot, ombudsman på LO.
Oscar Ernerot, ombudsman på LO.

 

Oscar Ernerot, ombudsman på LO, gillar inte Workcares affärsidé men tror inte att den strider mot några regler.

– Den är i gränslandet. Problemet är att gruppen personer med till exempel lönebidrag har nedsatt arbetsförmåga och behöver komma till arbetsplatser som är anpassade efter deras behov. Det kräver att Arbetsförmedlingen har god kontroll och handlingsplaner och det finns risk att det helt missas här.

Ernerot menar att Arbetsförmedlingen på egen hand klarar att hitta placeringar till lönebidragare och andra bidragsjobbare.

– Det är Arbetsförmedlingen som ska sköta om det här. Det finns annars risk att man berikar sig på andra människors utsatta situation. Det känns moraliskt olustigt. Det finns ganska stora risker för att kvalitén i de placeringarna blir bristfällig.

Han ser Workcares etablering som en del i att privata aktörer som jobbcoacher tagit plats på marknaden.

– Det sker någon slags semi-privatisering av förmedlingens verksamhet. Det dyker det upp den här typen av aktörer som har vare sig kunskap eller kännedom om hur det fungerar. De gör egentligen inget regelbrott utan det är ytterst att Arbetsförmedlingens instruktioner är för vaga och det är till syende och sist regeringen som är ansvarig för det.

– Den här typen av verksamheten behövs inte. Det blir bara ett mellanled där det är någon som berikar sig på skattepengar. Jag tycker absolut inte att det ska få gå till på det här viset, säger Oscar Ernerot.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB