Startsida / Inlägg

Arbetsförmedling enbart för bidragsjobbare

av Jenny Agö
Skärmavbild 2013-05-02 kl. 16.15.23

 

Här är arbetsförmedlingen som bara vänder sig till bidragsjobbare. Den nystartade sajten Workcare samlar jobbannonser från arbetsgivare som aktivt söker eller är öppna för att anställa arbetslösa som har rätt till någon form av bidrag.
– Vår första tanke var att hjälpa folk som står långt utanför arbetsmarknaden. Det har inte funnits någon plattform där långtidsarbetslösa direkt kan söka jobb utan att behöva förklara varför de har rätt till ett visst stöd, säger Karl Magnusson som är rekryteringsansvarig på Workcare.

För tillfället är de tre personer i 25-årsåldern som driver sajten och ringer runt till olika företag för att sälja annonsplats för 480 kronor styck.
– Vi upplyser arbetsgivare om hur det går till för det är många som inte känner till att de kan söka stöd. Det kan kännas som en lång och jobbig process, men så är det inte. Stöden är utformade på ett sätt så att arbetsgivaren ska tjäna pengar, säger Magnusson.
Men grundtanken är väl inte att arbetsgivare ska tjäna pengar på stöden?

– Det är ju för att locka arbetsgivare som de här stöden finns. Det finns många olika sätt att se på det, en arbetsgivare hjälper en person ut i arbetslivet och sparar samtidigt lite pengar, säger Magnusson.

Sajten lanserades 31 januari och har sedan dess utannonserat 489 jobb. Men när vi ringer upp ett tiotal av arbetsgivarna bakom jobbannonserna är det bara en som känner till sajten.
Karl Magnusson förklarar att Workcare själva säljer in vissa annonser, medan andra vidarebefordras från Arbetsförmedlingens platsbank av enskilda arbetsförmedlare och jobbcoacher.
– Vi har inget avtal med Arbetsförmedlingen men vi har mycket kontakt, nästan dagligen, med arbetsförmedlare och jobbcoacher som söker arbetsplatser till sina jobbsökande, säger han.

Men det är inget som Arbetsförmedlingen känner till.
– Det låter högst osannolikt att vi aktivt skulle medverka till publicering. Det är inte okej för vi har våra egna kanaler att publicera på. Jag förstår inte vikten av att göra det för vår egen platsbank är ju den absolut största, säger Eva Lind-Pernheim, avdelningsdirektör för förmedlingstjänster på Arbetsförmedlingen.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB