Startsida / Inlägg

”Arbetsförmedlingen kastar pengar åt oseriösa arbetsgivare”

av Joachim Kerpner

Bo Villner,  förbundsjurist vid LO-TCO Rättsskydd, är mycket kritisk mot att Arbetsförmedlingen inte reagerade när Aziz Mettou utnyttjades av restaurangen i Visby.

– Aziz fick inte sin lön på hela tiden. Ändå kontrollerade Arbetsförmedlingen ingenting, de var totalt ointresserade. Först efter att jag förgäves begärt handlingar från Arbetsförmedlingen i ärendet flera gånger, stämde de företaget på 106 000 kronor. All utredning var gjord av oss.

– Arbetsgivaren skrev ett avtal med Arbetsförmedlingen, där han förband sig att följa kollektivavtalet. När arbetsgivaren inte betalar mer än 12 500 kronor i lön till Aziz måste Arbetsförmedlingen reagera. Men det gör de inte utan kastar bort pengar till oseriösa arbetsgivare, säger Villner.

Kristina Ersson, chef för Arbetsförmedlingen i Visby, säger:
– Vi har sekretess kring de ärenden vi jobbar med, för att skydda arbetsgivaren och den arbetssökande. Men om vi misstänker felaktiga utbetalningar har vi en skyldighet att stoppa dem. Så fort vi får en misstanke om att något inte går rätt till brukar vi göra det. Men jag får inte kommentera ett specifikt ärende.

Chansen att Aziz Mettou ska få skadestånd från restaurangen är liten, eftersom företaget numera är försatt i konkurs. Men han kan fortfarande få pengar ur den statliga lönegarantin, hoppas förbundsjurist Bo Villner:
– Jag har begärt prövning av det hos konkursförvaltaren.

Annika Olofsson, ombudsman vid Kommunals avdelning Öst, säger:
– Jag har aldrig förr varit med om att någon blivit misshandlad när han begärt ut sin lön. Jag hoppas att detta är första och sista fallet.

Arbetsgivaren hävdar att han har betalat ut 97 000 kronor i lön till Aziz och förnekar att han mordhotat Aziz, enligt domen i Arbetsdomstolen. Men han vill inte prata om det inträffade:
– Jag har inga kommentarer, säger han till Aftonbladet.

Domen mot restaurangen visar också att Aziz Mettou inte var den enda bidragsanställde. Företaget fick dessutom bidrag från Arbetsförmedlingen för en kock, som tvingades arbeta 45 dagar i sträck utan ledighet. Han jobbade tio timmar per dag, men fick bara ut en femtedel av den lön han borde ha fått. Även han utsattes för hot från restaurangägaren när han begärde att få sin lön.
– Arbetsförmedlingen har inte koll på hur de bidragsanställda har det. De besöker inte företagen tillräckligt ofta, säger Kommunals ombudsman Annika Olofsson.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB