Startsida / Inlägg

Aziz mordhotades när han krävde sin lön – tvingades hoppa från andra våningen

av Joachim Kerpner

 

Arbetsgivaren gick till attack när Aziz Mettou vill få ut sin lön. Aziz tvingades hoppa från andra våningen för att komma undan. FOTO: Brita Nordholm
Arbetsgivaren gick till attack när Aziz Mettou vill få ut sin lön. Aziz tvingades hoppa från andra våningen för att komma undan. FOTO: Brita Nordholm

Arbetsförmedlingen betalade 106 000 kronor i stöd till en restaurang för att Aziz Mettou skulle få anställning.
Men han fick ingen lön.
Han utnyttjades och mordhotades – utan att myndigheten reagerade.

I maj 2011 anställdes Aziz Mettou på en restaurang i Visby. Arbetsförmedlingen betalade 80 procent av hans lön. Arbetsgivaren fick därmed 890 kronor i särskilt anställningsstöd varje dag från staten — 17 500 kronor i månaden.
Aziz fick ingenting.

Han jobbade ofta från sju på morgonen till ett på natten med städning, diskning och servering. Först efter 3,5 månader fick han en löneutbetalning på 10 000 kronor i augusti, och ytterligare 2 500 kronor i oktober. Det var allt. Aziz levde på dricks och sov i sin bil, parkerad utanför restaurangen, innan han fick tag i en lägenhet.
– De tvingade mig att jobba. ”Du måste jobba, måste jobba”, sade restaurangchefen. Sen skulle jag få pengar. Men han lurade mig.
Varje gång kroppen började strejka på grund av all övertid fick Aziz två Panodil av arbetsgivaren:
– Han gav det till mig för att jag skulle bli stark, säger Aziz.

När Aziz hade slutat jobba på restaurangen i slutet av oktober 2011 krävde han att få sin lön, med hjälp av fackförbundet Kommunal.
Då gick arbetsgivaren till attack.
Vid halvtio-tiden på luciakvällen 2011 bröt sig arbetsgivaren tillsammans med en anställd in i Aziz lägenhet i Roma på Gotland. De drog upp Aziz ur sängen och krävde att han skulle skriva under en handling om att han inte hade rätt till mer lön. Aziz vägrade. Då lade arbetsgivaren en kabel runt hans hals och sade att han skulle ”ta ut Aziz i skogen och döda honom”.

Den skräckslagne Aziz lyckades knuffa undan de båda männen. Barfota, klädd i bara kalsonger och t-shirt, hoppade han 3,7 meter från fönstret på andra våningen ut i den regniga, fyragradiga luciakvällen. Han skadade vänster knä men lyckades stoppa en lastbilschaufför, som tog hand om honom.
Tre dagar senare lämnade han Gotland för gott.
– Jag är rädd. Jag åker aldrig till Gotland mer, säger 56-årige Aziz, som numera bor i Norrköping där han arbetar som personlig assistent.

Polisen inledde en förundersökning om försök till människorov, men den lades ner av vice chefsåklagare Susanne Wihlborg i januari 2012, eftersom det inte gick ”att bevisa att de misstänkta gjort sig skyldiga till brott”.
Ett år senare, i februari 2013, beslutade Arbetsdomstolen att arbetsgivaren via sitt bolag ska betala 100 000 kronor i skadestånd till Aziz Mettou. I domen slår Arbetsdomstolen fast att arbetsgivaren mordhotat Aziz.

Därför begär nu Aziz juridiska ombud — Bo Villner som är förbundsjurist vid LO-TCO Rättsskydd — att åklagarmyndigheten på Gotland ska återuppta förundersökningen:
– Vi hade fem, sex vittnen och Arbetsdomstolen har funnit mordhot styrkt. Det är en gåta varför inget har hänt hos åklagarmyndigheten, trots att jag skickade min begäran för över en månad sedan, säger Villner.
Aftonbladet har förgäves sökt vice chefsåklagare Susanne Wihlborg.
Arbetsgivaren vill inte ge några kommentarer.

Arbetsförmedlingen svarar på kritiken här.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB