”Det handlar bara om att få ner siffrorna i statistiken”
avMikael Berge, ombudsman på Hotell- och restaurangfackets avdelning Väst, är mycket kritisk till den ökande andelen bidragsjobb i restaurangbranschen.
– Man subventionerar en hel bransch och skapar jobb som egentligen inte finns, säger han.
Han menar att många har satt det i system att ständigt hålla sig med ett antal anställda med stöd från Arbetsförmedlingen.
– Vissa har det som en grundförutsättning. Det handlar om en del kaféer och pizzerior som normalt sett inte har någon lönsamhet men driver runt verksamheten genom att ha bidragsarbete.
Han tycker också att att systemet bidrar till en snedvriden konkurrens.
Facket får yttra sig när det gäller flera olika typer av statligt subventionerade anställningar som till exempel instegsjobb och lönebidragsjobb. Det kallas för samråd med arbetstagarorganisation.
Vem den anställda personen är ser inte facket men däremot får de se företagsnamnet och kontrollerar om det finns kollektivavtal eller ej.
– Vi kan inte göra så mycket åt det egentligen. Vi tittar på ansökningar yttrar oss. Men det är en envägskommunikation med Arbetsförmedlingen, säger Mikael Berge.
Vissa arbetsgivare tecknar också kollektivavtal i samband med att de får bidragsarbetare.
– Men det betyder inte att de följer avtalet. Det finns över huvud taget inga kontrollmekanismer i systemet. Det handlar bara om att få ner siffrorna i arbetslöshetsstatistiken.
Mikael Berge kallar systemet för ruttet och berättar att de allra flesta ärenden han har handlagt den senaste tiden har handlat om subventionerade anställningar. Han menar att Arbetsförmedlingen litar på att arbetsgivaren gör rätt – när verkligheten ibland kan se helt annan ut.
– Jag har träffat många enskilda individer som råkat illa ut. Det kan vara sådana elementära saker som att få sin lön en dag i månaden, ett schema eller anställningsavtal. Det finns tråkiga människoöden i det här.