Startsida / Inlägg

Många arbetsgivare känner inte till bidragen

av Jenny Agö

De flesta som hör av sig till oss är arbetstagare som har olika erfarenheter av bidragsjobb. Men i dag riktar vi fokus mot arbetsgivarna. Vilka är det som tar emot bidragsjobbare och varför? Och hur fungerar det?

Arbetsförmedlingen satsar i år extra på att informera landets arbetsgivare om de lönesubventionerade anställningarna. För det verkar som att många inte känner till att de kan få ersättning för att anställa en person som varit arbetslös länge eller som har nedsatt arbetsförmåga.

Alla som har varit arbetslösa minst ett år har rätt till nystartsjobb och arbetsgivaren får därmed upp till dubbla arbetsgivaravgiften betald. Men bara 30 procent av arbetsgivarna har valt att utnyttja rätten till nystartsjobb även om den anställde uppfyller kriterierna, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering som kom ut förra året. Tänkbara förklaringar är, enligt rapportförfattarna, bristande information eller att arbetsgivaren inte bryr sig om att ansöka om nystartsjobb vid kortare anställningar.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB