Startsida / Inlägg

Här är de vanligaste bidragsjobben

av Karin Östman

Det finns flera olika former av arbetsgivarstöd som är till för att uppmuntra arbetsgivare att anställa personer som står särskilt långt ifrån arbetsmarknaden. Arbetsgivaren får mellan 31,42 och 85 procent av lönen betald. Lönen ska i samtliga fall sättas enligt branschens kollektivavtal eller, om kollektivavtal saknas, vara likvärdig med kollektivavtalet. Här är de vanligaste formerna av arbetsgivarstöd:

Nystartsjobb – En arbetsgivare som anställer en person som varit arbetslös en längre tid, från sex månader, i minst ett år får upp till 63 procent av lönen betald. Det är utformat som en rättighet och behovsprövas inte.

Lönebidrag – Arbetsgivare som anställer en person med nedsatt arbetsförmåga kompenseras och får en stor del av lönen betald i upp till fyra år. Arbetsgivaren måste ha en plan för hur den anställde ska kunna öka sin arbetsförmåga på sikt och erbjuda stöd, utbildning och hjälpmedel.

Instegsjobb – Arbetsgivare som anställer nyanlända invandrare får upp till 80 procent av lönen betald. I gengäld ska arbetsgivaren erbjuda stöd och handledning samt se till så att den anställde läser svenska för invandrare (sfi).

Särskilt anställningsstöd – Arbetsgivare som anställer en långtidsarbetslös i jobb- och utvecklingsgarantin får upp till 85 procent av lönen betald och dessutom ersättning för handledning. Arbetsgivaren ska erbjuda stöd och handledning.

Källa: Arbetsförmedlingen