Startsida / Inlägg

Kyrkan byter Lenas kafé mot bidragsjobbare

av Karin Östman
Skärmavbild 2013-05-03 kl. 14.28.36
Lena Svedung har drivit klosterkaféet i fyra år. Nu är hon arg och besviken på kyrkan som kör ut henne. FOTO: Johan Främst

Lena Svedung har drivit klosterkaféet i Varnhem i fyra år.
Men nu har hon blivit uppsagd av kyrkonämnden. Serveringen ska i stället drivas med hjälp av långtidsarbetslösa på bidrag.
– Det är oetiskt att göra oss som arbetar i kaféet arbetslösa genom att ge jobb till arbetslösa, säger Lena Svedung.

Hon har gjort allt för att få kaféet så ombonat och mysigt som möjligt. Målat om, lagt ut hemtrevliga trasmattor på golven och köpt möbler och tavlor som ska passa den gamla trävillan som ligger intill Varnhems klosterkyrka i Västergötland. Kakbordet är ett gammalt tvättbord från sekelskiftet. Blomsterarrangemang pryder borden. Lena Svedung kallar sitt koncept för det enkla med kvalitet.
– Allt är hembakat tack vare vår bagerska Ingrid. Utan henne skulle det aldrig funka, säger Lena Svedung.

Det har gått fyra år sedan hon började arrendera kaféet av kyrkonämnden.
– Från ingenting till det som finns i dag har jag byggt upp en blomstrande verksamhet. Jag har slitit hårt.

Hon har utökat öppettiderna och har i dag öppet sju dagar i veckan från den 1 mars till december. Kyrkan bredvid som ska vara det riktiga dragplåstret öppnar först vid påsk och stänger i september.
Lena Svedung berättar att hon ofta arbetar sju dagar i veckan. Till sin hjälp har hon fem säsongsanställda på fyra heltidstjänster. Dessutom har hon en nystartsjobbare och ytterligare fem ungdomar som är timanställda.

För ett par veckor sedan fick hon reda på att hon inte längre får driva kaféet. Den här säsongen blir den sista.
Kyrkonämnden har beslutat att utöka sin diakonigrupp Refugiums verksamhet som i dag består av 15 långtidsarbetslösa. Enligt beslutet ska styrkan fördubblas med ytterligare 15 personer från fas 3.

Anledningen är att kyrkan tycker att underhållet och driften av fastigheten är för dyrt. Det kostar, enligt kyrkan, mellan 150 000 och 200 000 kronor om året. Arrendeavgiften har varit 50 000 kronor.

För varje person från fas 3 får kyrkan nu 5 000 kronor i månaden. För de 30 personer som ingår i projektet betyder det en intäkt på 150 000 kronor i månaden.
– Kyrkan skor sig på skattemedel. Jag känner mig oerhört utnyttjad att bli utkonkurrerad av en sådan här verksamhet, säger Lena Svedung.

Hon får stöd av många trogna kafégäster. En av dem är Lars Bergdahl, pensionär och tidigare administrativ chef på länsarbetsnämnden i Västra Götaland:
– Regelverket är glasklart. Man får inte konkurrera ut affärsdrivande verksamhet på det här sättet. Om Arbetsförmedlingen följer regelverket kommer kyrkan att få nobben.

Domprosten i Skara stift svarar Lena Svedung här.