Startsida / Inlägg

Nystartsjobbet skapade en helt ny tjänst

av Jenny Agö
09šppen granskning_1.jpg
Per Kristiansson anställde polska Joanna Matisec på nystartsjobb för ett år sedan. FOTO: JOHAN SÖDERLUND

Restaurangägaren Per Kristiansson anställde polska Joanna Matisec på nystartsjobb för snart ett år sedan. Tack var det har restaurangen kunnat öka omsättningen och en helt ny tjänst har skapats.
– Jag kanske är naiv men jag tror att det finns fler än jag som på allvar tar chansen när man kan få hjälp att utveckla verksamheten. Om det sköts rätt är det en vinst för båda parter, säger Per.

Han och hans fru tog över restaurangen S:ta Clara Bierhaus i Gamla Stan i Stockholm för 2,5 år sedan. Sedan dess har omsättningen tredubblats och personalstyrkan ökat från fem till tio anställda. Att möjligheten till nystartsjobb ligger bakom en stor del av framgången är Per säker på.
– För oss har det resulterat i att vi har råd att ha mer personal och det gör att vi har bättre service och får in mer gäster. Så nu har vi råd med det vi fick hjälp att ha råd med från början, säger Per.

Förra sommaren behövdes en ny städerska på deltid. Polska Joanna Matisec, 47, hade då varit arbetslös en längre period och hade rätt till nystartsjobb. Det innebär att Per Kristiansson fick dubbla arbetsgivaravgiften betald och på så vis hade han råd att anställa henne på halvtid, i stället för timvis.

Halvtid blev till sex timmar om dagen och från och med april jobbar Joanna heltid på restaurangen. Och hon har gått från städerska till ansvarig för lunchserveringen. Numera serverar hon schnitzlar och tyskt fläsklägg med surkål och knödel till den tysksvenska restaurangens lunchgäster.
– Det är viktigt att jobba och man måste börja någonstans. Min farmor hade också restaurang i Polen så jag växte upp i den här miljön. Det fungerar bra och jag tror att min chef är nöjd så då är jag nöjd, säger Joanna.

När hennes nystartsjobb går ut nästa sommar räknar Per kallt med att han kommer att ha råd att betala hennes ordinarie lön.
– Vi har skapat en tjänst tack vare det här. Hade inte nystartsjobb funnits hade inte Joanna kunnat bli vår lunchservitris, det här året har gjort att hennes svenska blivit avsevärt mycket bättre, säger Per.
– Det är ett jättebra exempel på hur samhället och småföretagare hjälps åt. Nu är det lite roligare att komma till jobbet.

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB