Startsida / Inlägg

Praktikant med tvättmani på konfektyrfabrik

av Jenny Agö

Marie driver en nystartad konfektyrfabrik. På en nätverksträff för småföretagare träffade hon en arbetsförmedlare som ville erbjuda henne en praktikant.
– De raggar arbetsgivare och vet precis vad de ska göra. De säger från början att det kostar ju ingenting, säger Marie.

Efteråt fick hon ett samtal från samma arbetsförmedlare. Nu fanns det en kille som kunde börja arbetsträna på konfektyrfabriken. Han hade nyligen tagit studenten och behövde få in en första fot på arbetsmarknaden. Det passar ju faktiskt bra, tänkte Marie. Hon får lite hjälp i tillverkningen samtidigt som hon hjälper en person.
– Fortfarande visste jag inte så mycket om honom, men jag tänkte att Arbetsförmedlingen kan ju det här, de plockar fram lämpliga kandidater, säger Marie.

Det skulle vara praktik i tre månader och första dagen gick Marie igenom de noggranna hygienföreskrifterna med den nya killen – regler om hårnät, handskar och handsprit.
– Han var jätteintresserad och frågade mycket. När han skulle köra igång märkte jag att något var fel. Han stannade jättelänge och spritade sig upp i armhålorna, säger hon.

Det visade sig att praktikanten hade tvättmani, vilket han tydligt och klart hade talat om för Arbetsförmedlingen. Men ingen hade sagt något om det till Marie.
– Om jag åtminstone hade fått reda på det. Det var jättejobbigt för honom och tog massor av tid, säger Marie.

Han började på en fredag och direkt efter helgen ringde Marie upp Arbetsförmedlingen och bad att få prata med sin handläggare. Men det gick inte för han hade gått i pension.
– Jag förstår inte varför han inte sa något om det. Han pratade om uppföljningar och att vi skulle höras, säger Marie.

Praktikanten stannade i ett par veckor, sen kom de överens om att det inte fungerade. Efter det har Marie blivit övertalad att ta emot ytterligare en praktikant, en synskadad person. Men det funkade inte heller i konfektyrtillverkningen. Nu säger hon nej tack när Arbetsförmedlingen frågar.
– Jag regisserar hellre själv och betalar lön så att jag kan ställa krav. Det blir mycket mindre jobb. Det är så ogenomtänkt det här, man kan inte bara köra ut folk. Han med tvättmanin var ju tvungen att gå hit. Det är slavarbete, säger Marie.

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB