Startsida / Inlägg

Gårdagskvällen i bilder – plus recept!

av Alex Schulman
bild.jpg

Jag fiskade egna kräftor häromdagen, minns ni? Tanken var att vi skulle ha hejdundrande kräftskiva tillsammans med Klas och familj och Loffen och familj. Men Amanda var sjuk och orkade inte, så jag hamnade i en knivig sits: Kräftorna hade stått två dagar i sin egen lag – perfekt tid! Men en dag till och de börjar bli mjukna. De måste ätas upp idag. Måste! Så jag plockade med mig hälften av kräftorna och satte mig i bajsbilen. Ser ni att jag har träratt?

 

bild[1].jpg

Jag åkte hem till Klas och överlämnade 2 kilo kräftor och två öl till honom och Josefine. Halva fångsten. De blev mycket glada även om det inte ser ut så just här. Sen åkte jag hem igen.

 

IMG_0234.JPG

Sen började jag laga mat. Helst ska man inte äta något över huvud taget utöver kräftorna. Men det kan ibland hända att man inte har nog med kräftor, att man måste ”fylla ut” och då är mitt förslag att man gör av västerbottenpaj. Ta fram 150 gram smör och 3 dl mjöl. Tillsätt lite vatten och knåda ihop det till en klump.

 

IMG_0239.JPG

Tryck ut klumpen i en pajform. Jag vet att det är frestande att vara lite slarvig här, men det blir verkligen bättre om du knådar ut den längs kanterna också. Gör det! Kämpa!

 

IMG_0240.JPG

Stoppa in pajen i ugnen. Och glöm inte att göra det med ett leede, för det ska vara roligt att laga mat! Där ska den stå i tio minuter och det är exakt så mycket tid du behöver för att göra klart själva innehållet.

 

IMG_0236.JPG

Riv västerbottenost. Om ni kollar i recept så kan det hända att det står att du ska ha 150 gram eller något liknande. Hemligheten med en riktigt bra paj är att dubbla dosen ost. Om du går på ett café och äter en misslyckad västerbottenpaj så beror det nästan alltid på att de snålar med osten. Gör inte det. Tänk er den ostmängd som ni tycker verkar vettig. Och så tar du dubbelt så mycket! Det ska vara ostfest!

 

IMG_0242.JPG

Blanda ner tre ägg. Här behöver du faktiskt inte le, för här finns ingen glädje när man tänker på att man faktiskt dödar små kyllingar när man håller på med det här.

 

IMG_0243.JPG

Blanda ner en dl grädde. Ni som håller på med er vikt och sånt, ni måste glömma det där bara för en stund. Tänk inte på att ersätta med mjölk eller något annat jävla dumt. Det måste vara grädde!

 

IMG_0245.JPG

Häll innehållet i pajformen och stoppa in i ugnen igen.

 

IMG_0249.JPG

Och där har vi det! Västerbottenpaj, egenfiskade kräftor, öl och nubbe. Lägg märke till hur Amanda gör en tummen upp trots sin sjukdom.

 

IMG_0256.JPG

Skåla med nubbeglasen, inte med ölglasen. Men skulle det hända att ni är ensam om att dricka nubbe vid bordet så borde ni kanske som jag tänka över ert drickande och när ni gör det så ler ni inte, då tittar ni bekymrat på er middagsgäst. Och så kommer ni på lösningen. Det är inte du som har alkoholproblem som ensam dricker nubbe till kräftorna. Det är er middagsgäst som har alkoholproblem som INTE gör det.

 

  • Tjänstgörande redaktör: Alex Rodriguez, Emma Lindström
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB