Startsida / Inlägg

Mitt favoritrecept (ert val av rubrik)

av Alex Schulman
1.jpg

Hacka charlottenlök. Och du! Glöm inte att göra det med ett leende!

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.18.48.jpg

Häll i olivolja i en kastrull. När du tror att du tagit för mycket olja – häll i lite mer. Sen lägger ni i löken på ganska låg värme. Den ska stå där ett tag.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.19.35.jpg

Skala färska räkor. Observera att de måste vara färska, för frysta räkor smakar bara vatten och vatten finns när som helst i kranen.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.19.46.jpg

Det är tråkigt att skala räkor när man inte får äta dem omedelbart, inte sant. Men det finns underhållning under tiden. Det är september och räkorna befinner sig i tredje fasen. Det betyder att de just nu har rom under skölden. Det är den godaste rommen. Ni märker det på den röda nyansen där på bilden. Ser ni? Det är det röda guldet!

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.20.00.jpg

Lyft försiktigt upp skölden. Tänk er att ni är en hjärnkirurg. Så försiktiga ska ni vara.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.20.15.jpg

Sen trycker ni ut den röda klimpen. På så sätt kan ni få lite ”gott på vägen” när ni står där och skalar era räkor.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.21.10.jpg

Njut av rommen! Herregud, vad gott det är. Om ni får feeling, ställ er bredbent och skrik: ”Tredje fasen forever!”

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.21.20.jpg

Häll i två liter vatten i kastrullen med löken som nu är mjuk och gul och härlig.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.21.32.jpg

Fram med buljongen! Håll den i luften, liksom i triumf!

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.21.43.jpg

Snåla aldrig med buljong, hör ni det! Tre bitar blir fint. Släpp ner dessa i vattnet. Låt det koka upp lite grann.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.21.54.jpg

Ta fram vitt vin! För övrigt: jag ser nu på bilderna att min tröja är fläckig. Märk väl att det ICKE är smuts, utan någon missfärgning i tvätten.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.22.14.jpg

Häll i en tredjedels flaska eller så. Det är inte så noga. Amanda säger att man ska ”smaka av”, men jag kan inte ”smaka av”, för jag vet inte hur det ska smaka. Men om ni har den där känslan, så kan ni göra det. Smaka av!

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.22.22.jpg

Fram med stekpannejäveln!

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.22.43.jpg

Ta fram några vitlöksklyftor. Bli lite förbannad över att det är så svårt att ta bort skalet på klyftorna. Stå och svär en stund.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.22.53.jpg

Sen kommer ni på råd. Ta fram en bred kniv. Den kan gärna vara renare än den jag har i handen.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.23.03.jpg

Tryck ner klyftan mot skärbrädan så att det hörs ett knak.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.23.13.jpg

Här samma manöver från annan vinkel.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.23.25.jpg

Ser ni! Nu är det enklare att ta bort det besvärliga skalet. Ett litet knep, sådär.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.23.40.jpg

Ta fram en chili. Och snitta upp den som om den vore en fisk!

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.23.48.jpg

Gör er av med varenda liten kärna där inne. De smakar helvete.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.24.13.jpg

Släpp ner chilin och vitlöken, som ni förresten har hackat vid det här laget, i olja.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.25.01.jpg

Njut av synen. Ser det inte ganska härligt ut?

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.24.45.jpg

Känn doften! Det doftar exotisk semester, tycker jag.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.24.52.jpg

Dofta på kastrullen. Nej, den doftar inte alls gott ännu. Men det kommer den att göra. Vänd dig mot kastrullen och säg det gärna högt: ”Du doftar inte gott nu, men det kommer du att göra!”

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.25.15.jpg

Hacka persilja! Amanda säger att man inte behöver skölja persilja. Jag vet inte om det stämmer, men jag struntade i det och det kändes lite farligt och läskigt, men det gick bra.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.25.26.jpg

Ta ner räkorna i chili- och vitlöksfräset.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.25.35.jpg

Släpp också ner persiljan. Kom nu ihåg att om man steker räkor för länge så blir de sega och vidriga. DE SKA ENDAST VÄRMAS UPP. Sen tar ni bort pannan.

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.25.59.jpg

Och så kan ni severa förrätten till er älskade. Lägg märke till hur hon gör sitt skeva tummen upp, vilket betyder: mycket gott! Servera med lantbröd som ni doppar i såsen.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.26.14.jpg

Här samma manöver från annan vinkel.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.26.26.jpg

Tillbaka till kastrullen medan din älskade njuter. Ner med ännu mer vitlök! Hackad!

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.26.37.jpg

Fram med blåmusslorna!

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.26.53.jpg

Häll i grädde i kastrullen. När ni tror att ni tagit lite för mycket – häll i lite mer.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.27.02.jpg

Och så häller ni musslorna. Låt sjuda! De musslor som är friska öppnar sig efter en stund. De som inte öppnar sig är dåliga och ska slängas innan du serverar.

 

Skärmavbild 2009-09-21 kl. 08.29.29.jpg

Servera huvudrätten till din älskade och lägg märke till hur den skeva tummen börjar rycka och så plötsligt har ni den där igen – tummen upp!

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB