Malin Berglunds recept – Chicken tikka masala
avTack för alla otroliga recept. Jag och Amanda har läst igenom allihop och bestämde oss för att prova indiskt. Malin Berglund hade ett recept på Chicken tikka masala som visade sig vara underbart.
Så här ser jag ut inför själva matutmaningen. Jag bär pappas gamla förkläde i läder.
Ta fram två kycklingfiléer. Håll upp dem så att de dallrar framför dig och kontrollera att de är okay.
Hacka kycklingarna i bitar och sätt i en skål. Häll i 2 matskedar mild lättyoughurt.
Ta fram en citron och tandoorikrydda. Malin menar att det ska vara tandoorikrydda, men jag hittade ingen sådan krydda i butiken. Det går kanske lika bra med en tandoori-mix?
Pressa ner en halv citron och en matsked tandoorikrydda (eller tandoorimix).
Och så blanda runt utav helvete. Nu ligger kycklingen i en marinad. Det ska den göra en stund. Under tiden gör vi masala-såsen!
Hacka en lök!
Fräs under mycket stor koncentration denna lök.
Om du ser lite ”ledsen i ögat” ut när du fräser löken så vet du att den är en bra lök du lagt vantarna på.
Ta av löken när du fräst den färdigt. Häll ner 2 teskedar olja i en skål.
Hacka två vitlökar, säger Malin. Jag är besatt i vitlök, så jag tog tre! Det är, kan man säga, mitt eget lilla uttryck för anarki.
Riv färsk ingefära och häll ner en matsked i skålen.
Häll i en halv tesked chilipulver.
Dofta på ditt spiskummin som om du vore en kännare. Och så ner med en halv tesked av detta.
Ner med en tesked currykrydda. När du höftar med måtten på det här sättet kan det vara en idé att se lite ”blasé” ut, som om du inte gjort annat än att höfta kryddor i livet.
I med en matsked tomatpuré.
Och pressa ner den andra citronhalvan. Och när du gör det, gör det med ett leende. Det ska vara roligt att laga mat!
Häll i en deciliter vatten. Och för över den frästa löken i skålen också. Och så i med alltsammans i en panna.
Och där ska det stå och sjuda en stund. Malin säger femton minuter, men jag tröttnade på sjudandet efter tio och det gick okay.
Stek nu kycklingen i marinaden!
När kycklingen är stekt kan du hälla över såsen.
I med en matsked creme fraiche!
Som ni märker tog jag lite mer creme fraiche. Jäklar i min lilla låda, vad jag tog creme fraiche! låt det sjuda en stund. Sen är det klart! Servera med ris!
Det är något fel på blixten i kameran, så det ser inte så trevligt ut kanske, men det var otroligt gott. Ja, ni ser ju att vi båda gör uppåttummar.
Tack, Malin, för tipset. Kan vi inte alla göra Malin glad genom att gå in på hennes blogg. Jag läste den alldeles nyss och den var så trevlig. Malin bor tydligen i Piteå. Hon har noll kommentarer på de senaste inläggen – vore det inte kul om alla här skrev en vänlig kommentar under hennes senaste inlägg! Tänk vad glad hon ska bli! Och förvånad! Det är väl roligt! Ni kan läsa hennes blogg HÄR.