Startsida / Inlägg

Begicks 87 mord i Kalmar – på ett år?

av Joachim Kerpner
Kalmar slott. Foto: AFTONBLADET BILD

Ett vanligt år sker knappt 100 mord i Sverige. Trots det anmäldes enbart i Kalmar län hela 87 mord, dråp och misshandlar med dödlig utgång under 2010.

Det måste vara något som inte stämmer, hävdar en av våra läsare i ett mejl. Han misstror siffrorna i vår Brottskoll och skriver följande:

”Ni har fortfarande den felaktiga statistiken i databasen för poliskollen. Att du personligen inte har bättre koll än att du tror att det begicks 87(!) mord i Kalmar län under 2010 är en femma, men det verkar helt bisarrt att ni inte tar det här projektet på större allvar.”

Nu har jag ringt statistikern Leif Petersson på Brottsförebyggande rådet (som gör statistik av brottssiffrorna). Han berättar att det normalt sett sker 90-100 mord per år i Sverige. Antalet polisanmälningar om mord, dråp och misshandlar med dödlig utgång brukar däremot ligga kring 250.

– Det anmäls mycket som senare visar sig inte vara mord, säger Petersson.

Under 2010 polisanmäldes en enskild läkare i Kalmar län för att han skulle ha legat bakom 78 mord under flera år. Eftersom de anmäldes 2010 så bokfördes samtliga på det året.

– Anmälaren menade att det hade varit fråga om dödshjälp, berättar Leif Petersson.

Hela ärendet lades senare ner, inget åtal väcktes mot läkaren.

Leif Peterssons uppgifter stämmer väl överens med totalstatistiken för Sverige. Det lämnades in 329 polisanmälningar om mord, dråp och misshandlar med dödlig utgång under 2010. Det vill säga det normala antalet 250 stycken, plus de knappt 80 anmälningarna mot läkaren i Kalmar län.

Men läsarens mejl har fått oss att inse ett problem med hur vi presenterar statistiken. Tidigare stod det ”brott” överst i Brottskoll. Det borde stå ”anmälda brott”, eftersom det är antalet polisanmälda brott som statistiken utgår från. Nu ändrar vi till ”anmälda brott”.