Startsida / Inlägg

Öppen granskning – så fungerar det

av Maria Trägårdh


Polisgranskningen går in på sin elfte dag och vi är  imponerade och glada över det enorma inflödet av tips och kommentarer från er läsare.

Stort tack till er alla som medverkar i Aftonbladets Öppna granskning.

Granskningen är helt beroende av era tips – fortsätt att höra av er till oss!

Förutom alla dessa tusentals tips och kommentarer får vi också  frågor om hur själva granskningen går till.

Idén är att hela processen sker öppet och i samarbete med läsarna som är med och formar och påverkar den journalistiska processen, inte bara reagerar på en färdig produkt.

Öppen granskning bygger på att reportrarna i bloggen berättar om sitt pågående arbetet och lägger ut allt researchmaterial. Här publiceras inga färdiga artiklar.

I det  Öppna tipsarkivet kan både redaktionen och läsare ladda upp dokument, bilder, berättelser och tips som är relevanta för granskningen.

I kommentarerna kan alla vara med och påverka granskningen. Vi har valt att ha helt öppna kommentarer så att alla kan medverka oavsett om man vill delta öppet eller anonymt. Det är viktigt att alla tar ansvar att hålla en god ton och nivå i kommentarsfälten. Kommentarer som förtalar, kränker eller pekar ut stryks.

Medan granskningen pågår  publicerar vi delgranskningar i form av  artiklar på aftonbladet.se och i Aftonbladets papperstidning.

Hittills har vi haft tre publiceringar:

Avslöjande #1  Polisen jagar statistik – inte rattfylla

•Granskning #2 Brottskoll – Här kan du se hur stor sannolikheten är för att brotten blir lösta där du bor och i andra län.

•Avslöjande #3 Polisledningen uppmanar till fusk

När granskningen är i mål kommer vi att publicera resultatet som slutdokument på aftonbladet.se och  i Aftonbladets papperstidning.

Hör av er om ni har fler frågor om hur granskningen går till,

Maria T