Startsida / Inlägg

Sifferjakten i Göteborg

av Martin Ekelund
Antal redovisade ärenden till åklagare i Göteborg.

Sitter  på tåget på väg hem från ett seminarium i grävande journalistik i Malmö och går genom min mejlkorg. Min kollega Anders Johansson på Aftonbladets rättsredaktion har skickat över det här rykande färska exemplet på att pinnjakten pågår i Göteborg  just nu.

Som jag tolkar bilden handlar det om hur många ärenden för visa typer av brott som de olika distrikten i Göteborg har redovisat till åklagare. Siffrorna 6-13 som ni ser högst upp representerar ju veckorna. Dessutom verkar myndigheten ligga en bra bit under sina uppsatta mål. Endast 745 ärenden har redovisats så här långt i år jämfört med målet på 1060 stycken.

Det var ju just sådan här statistikföring som ledde fram till det vi skrev om i går, där chefer uppmanat till fusk och oskyldiga anklagats i jakten på siffror.

Vi har ju publicerat den här typen av bevis tidigare. Lägger upp den här för att visa att det fortfarande pågår och att det är spritt över hela landet.

Vi vill gärna ha fler bilder av hur det ser ut på andra ställen i landet. Ta en bild eller en skärmdump och mejla den till livegranskning@aftonbladet.se.