Startsida / Inlägg

Siffrornas försvarare

av Martin Ekelund

Pinnjakten har kritiserats från alla håll här i bloggen. Forskarna menar att siffrorna lätt går att manipulera, Leif GW Persson kallar den för trams  och poliserna berättar hur de känner sig tvingade att fuska för att leva upp till kraven som ställs på dem.

Men nu har sifferjakten fått en av sina första försvarare: Lars Klevensparr, polismästare i Storgöteborg.

Polismästare Lars Klevensparr. Foto: Polisen.

– Det vore synd om vi viker ner oss nu bara för att det blåser, säger han.

Aftonbladet kunde häromdagen visa upp en bild över hur polismyndigheten i Göteborg har mål för hur många förundersökningar som ska skickas till åklagare. Men Lars Klevensparr vill ogärna kalla det här för pinnjakt.

– Det är en utomordentligt viktig och central del i arbetet. Att statsmakten och polisledningen ställer krav på oss känns väldigt sunt.  Att vi redovisar och har ett krav på oss att leverera, det är sunt. Det fanns inte när jag började som polis.

Vi har rapporterat om flera fall där de här målen lett till uppmaningar om fusk från chefshåll. Ser du ingen sådan risk?
– Då är man ute på tunn is. Skulle någon av mina chefer bete sig så tror jag att jag skulle anmäla dem. Det vi redovisar ska ha hög kvalitet. Att vi skulle skicka iväg luft det ställer inte jag upp på.

Om ni vill ha kvalitet, varför redovisar ni i stället inte hur stor del av alla anmälningar ni ska klara upp. Varför bestämma ett visst antal som ska gå till åklagare?
– Det görs både och. Andelsmålen och uppklarningsprocent är jätteviktig. Men hur bra vi än jobbar och hur bra förundersökningar vi än redovisar så kan andelen uppklarade brott minska eftersom anmälningarna ökar.

Vem är det som bestämmer siffran över hur många brott ni Göteborg ska redovisas till åklagare?

– Det är rikspolisstyrelsen som har fastställt ett visst antal protokoll vi ska redovisa.

Om kraven på hur många förundersökningar som ska redovisas kommer uppifrån och upplevs som orimliga, finns det då inte en risk att enskilda utredare frestas att fuska för att nå målen?

– Den risken är uppenbar. Och hur tänktes statsmakten där? Jag har inga bekymmer med att vi både har mål för antal och att vi har mål för uppklarningsprocenten. Och jag har inga problem med att de bestämmer vad vi ska fokusera på men hur vi ska göra det lägger jag gärna så långt ner i organisationen som möjligt.

Hade du velat sätta de här målen själv?

– Vissa mål sätter vi själva. Jag kan tycka att dialogen skulle ha varit längre ut i organisationen. Ibland har jag svårt att förstå hur uppdragsgivaren har tänkt här.

Göteborg har även mål för hur många ordningsböter som ska utfärdas och varje år ska 140 000 utandningsprov genomföras. Det är främst den här jakten på pinnar som enskilda poliser har kritiserat. Men polismästare Klevensparr håller inte med.

– Jag tycker inte att det bara är en pinne. Det är också ett möte med allmänheten. Står man strategiskt så kan man ta en och annan tjuv och rattfyllerist.