Startsida / Inlägg

Säsongens 15 bästa värvningar

av Kalle Karlsson

Vissa var dyra, andra billiga, en del gratis.
Vissa gjorde succé direkt, andra behövde en inkörningsperiod.
Deras gemensamma nämnare: De har varit bra investeringar.
Här är min lista över säsongens 15 bästa värvningar i Premier League.

När man gör den här typen av listor ställs man alltid inför svårigheten att väga övergångssumma mot prestation. Hur högt ska Mohamed Diamé (gratis) värderas jämfört med andra mittfältare som kostat en slant?
Det är inte helt enkelt.
Eden Hazard, som kostade cirka 350 miljoner kronor, måste prestera exceptionellt bra över hela säsongen för att få plats på en sådan här lista över de mest prisvärda värvningarna. Chelsea fick vad betalade för – en av världens största talanger som mycket väl kan vinna Ballon d’Or i framtiden. Inte mer, inte mindre.
Hans prislapp i kombination med den långa formsvackan gjorde att han föll bort på den här listan över ”fynd”.
Jag har inte heller (vilket jag skrev i kriterierna inför säsongen) tagit hänsyn till potential utan endast bedömt spelarnas bidrag den här säsongen. Det hade blivit konstigt om jag tog hänsyn till potential och hade med, exempelvis Nick Powell, som ett av de bästa köpen.
När skulle vi då kunna göra bokslut och bedöma hur rätt jag hade? År 2019?

Jag har som vanligt exkluderat låneaffärer så Romelu Lukaku övervägdes inte för listan.

Listan jag gjorde inför säsongen:
15) Adam Johnson, Sunderland
14) Robert Snodgrass, Norwich
13) Nathaniel Clyne, Southampton
12) Dimitar Berbatov, Fulham
11) Shinji Kagawa, Manchester United
10) Pavel Pogrebnyak, Reading
9) José Bosingwa, QPR
8> Claudio Yacob, West Bromwich
7) Joe Allen, Liverpool
6) Steven Pienaar, Everton
5) Robin van Persie, Manchester United
4) Eden Hazard, Chelsea
3) Emmanuel Adebayor, Tottenham
2) Santi Cazorla, Arsenal
1) Michu, Swansea

Länk till listan inför säsongen.

Där kan vi konstatera att jag gick totalt snett på några namn.
Jag trodde exempelvis att QPR gjorde ett kap när de snodde åt sig José Bosingwa på free transfer. Han fick häromdagen plats i min floppelva.
Jag trodde Joe Allen skulle bli en viktig bricka i Brendan Rodgers Liverpool. Han fick plats i min floppelva.
Jag trodde Emmanuel Adebayor skulle ta sig i kragen och leverera på kontinuerlig basis i Tottenham. Han snuddade vid en plats i min floppelva.
När det gäller Michu, Santi Cazorla, Robin van Persie, Steven Pienaar, Dimitar Berbatov, Robert Snodgrass, Claudio  Yacob, Eden Hazard var jag mer rätt ute.
Jag är lite missnöjd med utfallet. Tidigare år har jag varit lite mer träffsäker.

Nu har jag nämligen vägt hit och dit, funderat, vägt lite till och kommit fram till den här listan.

SÄSONGENS 15 BÄSTA VÄRVNINGAR

15) Jussi Jääskeläinen, West Ham
Målvakt
Från Bolton, gratis
Det var många som höjde på ögonbrynen när West Ham plockade Jussi Jääskeläinen från Boltons avbytarbänk. Men Sam Allardyce visste var han hade finländaren. 37-åringen har hittat tillbaka till gammal god form och räddat sitt lag i otaliga matcher. Och han kostade inte ett öre i övergångssumma.

14) Robert Snodgrass, Norwich
Mittfältare
Från Leeds, 2,5 miljoner pund
Snodgrass har dominerat i Championship i flera år innan han tog chansen i Premier League. Lagets bästa offensiva spelare. Sex mål och sex assist och ruskigt farlig vid fasta situationer.

13) Kevin Mirallas, Everton
Mittfältare
Från Olympiakos, 6 miljoner pund
Everton bygger sitt spel kring vänsterkanten. Kevin Mirallas blev motvikten som gav laget så många fler dimensioner. Snabb, irrationell och stark i genombrott.

12) Daniel Sturridge, Liverpool
Anfallare
Från Chelsea, 12 miljoner pund
Det fanns frågetecken för Sturridges förmåga att leverera i en storklubb. Starten i Liverpool bådar gott: 10 mål på 14 matcher (varav 11 från start).

11) Chico Flores, Swansea
Försvarare
Från Genoa, 2 miljoner pund
Swansea tappade ett gäng spelare inför säsongen, men deras scoutingarbete förtjänar att hyllas. Bakom Michu var mittbacken Chico Flores ett annat fynd. Kostade bara 2 miljoner pund och var en av lagets bästa spelare.

10) Mohamed Diamé, West Ham
Mittfältare
Från Wigan, free transfer.
En gratisvärvning som inte fick så mycket uppmärksamhet förra sommaren. Men Mohamed Diamé blev snabbt en nyckelspelare för West Ham. Offensivt hot med sina djupledslöpningar.

9) Steven Pienaar, Everton
Mittfältare
Från Tottenham, 4,5 miljoner pund
Hämtades tillbaka till Everton och tryggheten och då hittade Pienaar storformen igen. Inledde säsongen fantastiskt och utgjorde ligans främsta vänsterkombination med Leighton Baines.

8> Coutinho, Liverpool
Mittfältare
Från Inter, 8,5 miljoner pund
Brassen anslöt i januari och blev en perfekt pusselbit i Brendan Rodgers nya bygge. Tre mål och fem assist speglar inte hela hans bidrag – Coutinho har betytt så mycket mer tack vare sin förmåga att skapa chanser för lagkamraterna.

7) Matija Nastasic, Manchester City
Försvarare
Från Fiorentina, 12 miljoner pund plus Stefan Savic
Alla som följer italiensk fotboll visste att Nastasic var en talang utöver det vanliga. Men få, åtminstone inte jag, trodde att han skulle gå in direkt och ta en starttröja i Manchester City. Spelar oerhört moget för sin ålder (20 år).

6) Dimitar Berbatov, Fulham
Anfallare
Från Manchester United, 5 miljoner pund
Bulgaren höll på att förfrysa på Manchester Uniteds avbytarbänk, men Martin Jol tog emot honom med öppen famn och Berbatov blev exakt den coole bollmottagare/avslutare som laget behövde.

5) Jan Vertonghen, Tottenham
Försvarare
Från Ajax, 10 miljoner pund
Mittbacken jagades av flera stora klubbar. Valde Spurs och blev en publikfavorit redan efter några matcher i klubben. Duktig offensivt (målet mot Swansea var formidabelt), vårdad i uppspelen och kompromisslös i duellerna. Behöver förbättra sitt positionsspel något.

4) Santi Cazorla, Arsenal
Mittfältare
Från Málaga, 16,5 miljoner pund
Manuel Pellegrini var bedrövad när Málaga tvingades släppa Cazorla ”så billigt”. Tog Premier League med storm och levererade från första stund. Eleganten från Real Oviedo har blivit Arsenals referenspunkt i anfallsspelet. 12 mål och 11 assist under debutsäsongen.

3) Christian Benteke, Aston Villa
Anfallare
Från Genk, 7 miljoner pund
Kändes sig in i Premier League och fram till 27 oktober hade han bara gjort ett ligamål. Sedan växte den unge belgaren ut till en centertank av högsta Premier League-klass. 19 mål för ett lag som krigat för kontraktet imponerar. Kombinerar storlek, styrka och snabbhet som få andra i ligan. Kan sysselsätta ett helt försvar på egen hand.

2) Robin van Persie, Manchester United
Från Arsenal, 24 miljoner pund
Anfallare
Ni minns hur det lät. ”Han är skadebenägen”. ”Dyrt för en spelare med bara ett år kvar på kontraktet”. Nu kan vi konstatera att Robin van Persie blev en kanonvärvning för Manchester United. 26 mål och ett allroundspel som lyft United till titeln. Redan där har klubben fått igen en stor del av transfersumman.

1) Michu, Swansea
Mittfältare/anfallare
Från Rayo Vallecano, 2 miljoner pund
Mittfältaren från Rayo Vallecano jagades av storklubbarna förra våren. Swansea vågade – och vann. För knappt 25 miljoner kronor fick de en offensiv mittfältare/anfallare som inte bara kunde fylla luckan efter Gylfi Sigurdsson – han fick fansen att helt glömma islänningen. Michu är ett av Europas största fynd den gångna säsongen.

_____________________________________
Bubblare:
César Azpilicueta, Chelsea
Sébastien Bassong, Norwich
Artur Boruc, Southampton
Mousa Dembélé, Tottenham
Steven Fletcher, Sunderland
Eden Hazard, Chelsea
Arouna Koné, Wigan
Claudio Yacob, West Bromwich