Ni är bäst!

Jag har världens bästa läsare, ni lär mig så mycket! Genast efter inlägget om ”vasen” plingade det till i min mejlbox och både Kerstin och Marika kunde förklara för mig vad det var dottern egentligen hade köpt. Plötsligt kändes hennes lilla loppisfynd riktigt spännande. Tusen tack för er hjälp!

Hej Helén, tycker det är jätteroligt att din ”minsting” också visar intresse för gamla saker!

Vasen är ingen vas, utan en sake-flaska. Den har från början haft sällskap av 6 små öronlösa koppar med samma mönster.

Fågeln, för det är en fågel, finns där eftersom det är en s.k. drillflaska. Om du häller vatten i flaskan och sedan sakta häller ur det så  piper det om flaskan, d.v.s. fågeln drillar.

Ålder är svårare att säga nåt om, det set jag har är från sent 60-tal, men de tillverkades troligen långt efter det också.

Lite mer kul att veta om sake-seten är att i botten på de små kopparna (de brukar inte vara mer än 3-4 cm höga ) finns det ibland en bild inpressad i porslinet i litofani-teknik. Om man håller upp koppen med botten mot ljuset och tittar inuti, kan man i så fall se huvudet på en geisha, och då anses det lite extra fint!

MVH,

Kerstin B

Den lilla vasen med fågeln på toppen är ingen vas. Under fågeln finns ett lufthål, eller hur? Detta är en flaska/tillbringare att servera sake ur. Det saknas små koppar till din fina servis. Har en själv, och hittade en bild på nätet. På koppen finns en ränna, om man har den mot läppen när man dricker visslar det i hålet i botten…

Ha en bra dag.
/Marika

Loppisfail

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma