Markelius legendariska Pythagoras som soffa!

Bloggen Retromania har flyttat till www.retromania.se, häng med dit vetja!

Som det säkert inte undgått er firar kända Ikea-överdrags-företaget Bemz tio år i år och för att fira lanserar man en limited edition-kollektion med fem nya mönster. Tidigare har vi sett Designers Guild, Littlephant och Christian Lacroix. Nu i oktober var det dags för Sven Markelius fantastiska Pythagoras att släppas.

Sven Markelius är en av Sveriges mest kända 1900-talsarkitekter. Han var med och byggde upp många offentliga byggnader under den svenska folkhemseran, men övergick sedan till att bli stadsplanedirektör och skapade bland annat min älskade barndomsstadsdel, ABC-förorten Vällingby.

Pythagorasmönstret gjorde Markelius 1952 då han ingick i arkitektgruppen som skapade FN-anläggningen i New York. Hans uppdrag blev att rita ECO-SOC-salen för ekonomiska och sociala frågor och tryckte upp Pythagoras som en sammetsridå i originalfärgen gul/röd.

Och nu kan du alltså pryda din Ikeasoffa med detta legendariska tyg. Allt du behöver göra är att punga upp med en slant, ryktet säger dryga 13 000 kronor för en tresitssoffa.

Pythagoras

Till lanseringen lät Ljungbergs factory och Brems inredaren Jacob Hertzell stajla en miljö med Ikea-soffan Stockholm klädd i mönstret Pythagoras.

 

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma