Lär dig stava fel och börja fynda

Bloggen Retromania har flyttat till www.retromania.se, häng med dit vetja!

 

Jag är en riktig Blocketnörd. Jag älskar verkligen att loppisshoppa hemma från soffan. Men det är svårt att hinna först till kvarn på de riktigt billiga och bra annonserna om du inte sitter som fastklistrad och bevakar flödet konstant, vilket är en omöjlighet för de flesta som har ett liv.

Det finns vissa knep att ta till dock. Det första är kunskap. Ju mer kunskap du har desto lättare är det att fynda. Med bra kunskap kan du nämligen söka på pinnstol istället för Fanett och plåtlampa istället för Bumling och sedan avgöra på bilden istället för texten vad som säljs. På det sättet genar du förbi de andra spekulanterna. Jag har hittat åtskilliga prylar på det sättet.

Ett annat knep för att knipa guldkornen är att stava fel. Ja, jag vet att det låter konstigt men det funkar. Genom att klura ut alternativa stavningar på det du är ute efter kan du hitta annonser som ingen annan hittar och därmed slippa konkurrensen och få ett mycket bättre förhandlingsläge.

Tipset om felstavningen fick jag av min kompis Jenny som av en slump kom på det när hon skulle ut och resa och behövde en liten och smidig barnvagn att ta med sig. Helst ville hon ha en speciell märkesvagn men hade inte riktigt råd att köpa sig en ny sådan. Så hon gick in på Blocket, skrev Maclaren i sökrutan och höll tummarna för att det skulle dyka upp något bra.

Eller rättare sagt skulle hon skriva Maclaren, men tryckfelsnisse smög in ett litet u i sökrutan också så istället för Maclaren blev det Maclauren, varpå EN enda, och tre månader gammal annons dök upp. Missnöjd med det dåliga utbudet granskade kompisen sin sökning, insåg sitt misstag och gjorde om den, fast denna gång rättstavad, och plötsligt fanns det strax under hundra vagnar att välja på.

När hon ringt på några stycken av dem bara för att upptäcka att de alla redan var sålda blev hon irriterad, skrev återigen Maclauren i sökrutan och ringde upp numret som var angivet på den enda annonsen. En kvinna svarade: ”Jo, vagnen fanns kvar”. ”Jo, den var i bra skick”. ”Och faktiskt, intresset för vagnen hade varit så dåligt att om Jenny ville ha den kunde hon få den för halva priset”.

Visst ville Jenny ha vagnen för halva priset, som ju i sin tur var bara en bråkdel av nypriset, så hon tackade ja. Men under tiden hon åkte tvärs över halva stan för att hämta den växte hennes dåliga samvete över att kvinnan tänkte sälja henne en svindyr vagn för en spottstyver bara för att ingen annan hade hittat hennes felstavade annons. Så när hon väl kom fram bestämde sig Jenny för att berätta sanningen för säljaren och förväntade sig naturligtvis att priset skulle gå upp igen efter det.

Men säljaren blev så glad över hennes ärlighet att istället för att ta tillbaka sin prissänkning överraskade hon Jenny med att GE henne Maclauren-vagnen alldeles gratis!

Riktigt så bra har inte mina felstavningssökningar slutat än, men jag har ändå hittat ett par billiga Dr Martens utan s, och ett fint och prisvärt nattygsbord, med tre t:n. Och den som väntar på något gått, jag menar gott, kan ju öva felstavning medan hon väntar.

blocket_logo_org_2013

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma