Retrodoftande utflyktsplatser, del 1

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

 

I helgen var vi och tittade på Lådan, arkitekten Ralph Erskines minivilla på Lovön utanför Stockholm.

Erskine byggde ursprungligen Lådan i Haninge kommun 1941-1942 och bodde där med sin familj under fyra år, innan de började använda den som sommarstuga i stället. Så småningom förföll stugan, men 1989 återuppbyggdes den på en naturskön plats på vackra Lovön. Samtidigt gav Erskine nyttjanderätten till Arkitektmuseet, som numera anordnar visningar hit för den som är intresserad.

Lådan är compact living när den är som bäst. Trots att den bara är på 20 kvadrat totalt rymde den allt familjen behövde. Dubbelsängen gick att hissa upp i taket eller göra om till soffa, Erskines ritbord (ja, han jobbade även här!) fälldes upp mot väggen när det inte användes. Huset byggdes med hjälp av billigt och återbrukat material och den totala kostnaden landade på under ofattbara 10 000 kronor! Tyvärr skulle det ju inte ens räcka till fönstren idag, men det är ändå inspirerande, eller hur!

Lådan 1Fina Lådan

Lådan 2Den härliga verandan i sol.

Lådan 3Ena gaveln. Målad i falu rödfärg.

Lådan 4Interiört. Kolla in den läckra öppna spisen och sängen i taket!

Lådan 5Interiört. En vägg full med skåp.

 

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma